EnergiWatch

Naboer til vindmøller vil have støjgrænser - ikke penge

Forening for naboer til kæmpevindmøller er skuffet over politisk aftale om kompensation til vindmøllenaboer.

Forventeligt, men bekymrende. Sådan ser Karsten Drøjdal på den nye politiske kompensationsaftale, der omfatter borgere, som bor tæt på vindmøller og solcelleanlæg. Karsten Drøjdal er næstformand i Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller. | Foto: Charlotte De La Fuente/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

5000 kroner om året gør ikke nogen nævneværdig forskel. Og muligheden for at sælge et hus tæt på en nyopført vindmølle - til en pris vurderet af en uafhængig myndighed - er ikke nogen stor hjælp.

Det mener Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, som ikke er imponeret over en ny politisk aftale om kompensation til borgere, der bor i nærheden af nye vindmøller og solcelleanlæg.

"Aftalens resultat er forventeligt. Det er ikke overraskende, men det er bekymrende, at man, som landsforeningen opfatter det, udlægger et røgslør for det, der er det egentlige problem. Det egentlige problem er ikke økonomi," siger næstformand Karsten Drøjdal.

Han peger på, at der derimod er brug for bedre beskyttelse af naboernes helbred. Og i den forbindelse er det støjen fra vindmøllerne, der skal sættes ind over for, mener Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller.

"Der skal være støjgrænser for vindmøller ved alle vindhastigheder. Støjen skal måles i husene og ikke beregnes. Afstanden til naboer skal øges til mindst ti gange møllens højde," siger Karsten Drøjdal.

For borgere vil den nye aftale betyde, at boligejere, der bor tæt på nye vindmøller, vil kunne sælge deres bolig til dem, der opstiller vindmøllerne, til en pris vurderet af en uafhængig myndighed.

Det vil ske i en afstand på fire til seks gange vindmøllens højde.

Inden for fire til otte gange vindmøllens højde vil naboer - hvis de ikke sælger - kunne få 5000 kroner om året skattefrit. Naboer mindre end 200 meter fra et solcelleanlæg vil kunne få 2000 kroner om året.

 

Bonusordning for sol og vind skal bringe glæde i baghaven  

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs