EnergiWatch

Verdens dyreste forsyningsselskab er løftet af vindkraft

Forsyningsselskabet Nextera Energy har i dag en markedsværdi på 113 mia. dollar, hvilket især skyldes vindkraft, skriver Bloomberg News.

Foto: NextEra Energy/PR

Der findes kun et enkelt forsyningsselskab i hele verden, som kan prale af en markedsværdi over 100 mia. dollar. Og det er et selskab, som skylder investeringer i vindkraft sin store succes.

Nextera Energy blev i 2019 det første forsyningsselskab til at runde det skarpe hjørne og har i dag 113 mia. dollar i markedsværdi, og dermed er det dobbelt så meget værd som oliekæmpen Conocophillips, skriver Bloomberg News.

Fremgangen blev grundlagt, da Nextera for omkring 20 år siden, da koncernen stadig hed Florida Power & Light, brugte noget overskydende likviditet til at opføre sin første vindfarm i delstaten Oregon, og siden hen er det gået stærkt med at fokusere investeringerne der, og de seneste fire år er aktiens værdi fordoblet.

"De har foretaget en masse strategiske bevægelser tidligt og aggressivt, som virkelig har betalt sig for dem," siger Andrew Weisel, analytiker hos finanshuset Scotia Howard Weil.

Der var dog ikke nogen stor plan bag starten i vindenergi. Til en start lånte Nextera Energy nemlig blot penge til vindudviklere, og da de siden hen havde svært ved at betale tilbage, så byttede Nextera gælden om til majoritetsejerskab i flere vindfarme.

De investeringer viste sig med tiden at blive meget succesfulde, og derfor valgte den daværende topchef Lewis Hay III at oprette en hel afdeling til investering i vind.

Nextera har nu vind- og solenergianlæg en samlet kapacitet på 18 gigawatt, og i 2018 tjente koncernen 4,7 mia. dollar fra den forretning, hvilket udgjorde 70 pct. af selskabets samlede bundlinje.

Nextera er dog ikke færdig med at vokse på det grønne område og har projekter i gang på samlet set 12 gigawatt vedvarende energi.

USA's største vindparkejer har fortsat medvind

Vestas vil ikke nøjes med at sælge møller i USA

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere