EnergiWatch

Styrelse strides med kommuner om solprojekter

Princippet om selskabsmæssig adskillelse betyder, at 13 kommuner ikke må drive deres solcelleanlæg. "Vi er havnet i en administrativ tidslomme," siger borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen, til Jyllands-Posten.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

13 kommuner kæmper med Energistyrelsen for at få lov at drive deres installerede solcelleanlæg. Styrelsen mener således, at anlæggene er ulovlige ifølge elforsyningsloven, så længe der ikke bliver betalt elafgifter herfra.

Det skriver Jyllands-Posten.

Energistyrelsen vil have, at solcelleanlæggene skal drives som forsyningsvirksomheder, der sælger – og ikke bare sender – strømmen videre til bygningerne i kommunen. Sådan har det forholdt sig siden 2013. Men Lejre Kommunes borgmester, Carsten Rasmussen, er ikke tilfreds. Han hæfter sig ved, at man i Lejre Kommune fulgte reglerne, da man installerede sit anlæg.

"Der er ikke tale om, at vi som sådan har valgt at overtræde loven, for vi var skam bekendt med lovgivningen. Energistyrelsen har bare ændret sin fortolkning af loven. Da vi begyndte at opføre vores solcelleanlæg var det helt efter gældende regler. De blev lavet om, inden anlægget blev taget i brug. Så vi er havnet i en administrativ tidslomme," siger han til Jyllands-Posten.

Men Ole Gram Mortensen, der er professor i miljø- og energiret ved SDU, slår fast, at kommunerne selv er skyld i miseren. De burde således vide, at man som udgangspunkt laver en selskabsmæssig udskillelse, når man etablerer solcelleanlæg, mener han. Dog stiller professoren spørgsmålstegn ved, om Energistyrelsen måske burde indføre bagatelgrænse og lade kommunerne bruge deres anlæg.

For som det står nu, så skal de 13 kommuner enten slukke deres anlæg eller oprette særskilte selskaber og dermed affinde sig med en noget mindre attraktiv løsning rent økonomisk, hvis de vil have gavn af solenergien.

 

Udsigten til kystnære havmøller fortoner sig yderligere

Aarhus udpeger områder til vedvarende energi

Almennyttige aarhusianske boliger i intelligent udnyttelse af solen

Nu kan sol og vind klare sig selv

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere