EnergiWatch

Equinor: Havvindsejr i New York var gennembruddet i USA

"Det er vores første store projekt herovre, og det bekræfter os i, at vi er på rette vej," siger direktør for Equinor Wind i USA.

Foto: SHANNON STAPLETON/Reuters / X90052

Den norske oliegigant Equinor fik sit første store gennembrud på markedet for havvind i USA i juli, og forhåbningen er at udvide fodfæstet gennem nye udbudsrunder, der ventes at blive lanceret af flere stater på den amerikanske østkyst.

Det fortæller Christer Af Geijerstam, der er direktør for Equinor Wind i USA, i et interview i forbindelse med denne uges AWEA-konference for havvind i Boston.

I juli valgte staten New York både Ørsted og Equinor som de foretrukne leverandører af to havvindmølleprojekter.

Den danske energikoncern havde allerede forinden vundet den titel i andre udbudsrunder for havvind i USA, men det var første gang, at Equinor kunne kalde sig sejrherre.

"Det var en stor sejr og et gennembrud for os i USA. Det er vores første store projekt herovre, og det bekræfter os i, at vi er på rette vej, og at vi er i stand til at sammensætte et attraktivt bud, som New York har valgt," siger Christer Af Geijerstam.

Selskabets vindende bud var på et 816 megawatt stort projekt, der går under navnet Empire Wind.

Equinor, der tidligere gik under navnet Statoil, har i mange år været en del af oliesektoren, men selskabet har også et forretningsben, der arbejder på at udvikle havvind.

Selskabet ejer blandt andet havvindmølleparker i Tyskland og Storbritannien, og for flere år siden begyndte Equinor også at kigge interesseret mod det amerikanske marked, som i dag fortsat er i opstartsfasen.

I et stykke tid fulgte selskabet udviklingen i USA, og for mellem tre og fem år siden voksede interessen sig for alvor stor hos Equinor, der har fået selskab af udviklere som Ørsted, Vineyard Wind, Shell og EDP Renewables i landet.

I slutningen af 2016 købte det norske selskab et lease-område ud for staten New Yorks kyst for næsten 42,5 mio. dollar af den føderale myndighed for havvind (BOEM), og det er i det område, at Empire Wind-projektet skal opføres.

Siden 2016 er interessen for at udvikle havvind på det amerikanske marked nærmest eksploderet, og da BOEM i december sidste år satte gang i et salg af lejerettighederne til tre arealer ud for Massachusetts, udviklede det sig til en budkrig.

Equinor blev en af de tre vindere med et bud på hele 135 mio. dollar - altså mere end tre gange så meget som for lease-området i New York.

Den intense konkurrence kom dog ikke bag på Christer Af Geijerstam.

"Det var ingen overraskelse overhovedet. Vi havde forventet, at det ville være ekstremt konkurrencepræget. Det var en høj pris, ja, men jeg tror, at det mere siger noget om, hvordan markedet nu ser på mulighederne i USA, og hvad markedet præsenterer."

"Selv om det var en høj pris, så tror vi bestemt på, at det også var det værd. Det er også interessant at sætte i kontrast til vores sejr i 2016 for New York, hvor alle troede, at vi var skøre. Set i bakspejlet var det sandsynligvis en ret god investering," siger direktøren.

Efter at have vundet i BOEM's auktioner for havarealer kan udviklerne byde ind med konkrete projekter i staternes udbudsrunder for havvind.

Equinor havde også lagt en billet ind på en udbudsrunde i New Jersey, der blev afgjort i juni i år, men her løb Ørsted med sejren.

I slutningen af august i år var der også budfrist i to udbudsrunder i henholdsvis Massachusetts og Connecticut. Selv om Equinor for nylig fik et leaseareal i netop det område, var det norske selskab ikke at finde på listen over bydere, der ellers består af konkurrenterne Vineyard Wind, Ørsted og Shell i et partnerskab med EDPR.

"Vi besluttede at sidde over. Det skyldtes mest, at vi ønskede at lave nogle mere grundige undersøgelser af det nye leaseareal og at få en bedre viden om, hvad vi faktisk har, og hvilke udfordringer vi kan stå over for med det område," siger Christer Af Geijerstam.

Han nævner, at Equinor endnu ikke har eksempelvis geotekniske data eller grundig viden om vindforholdene i det nye leaseareal.

"Derfor tænkte vi, at det ville være bedre at sidde over og forberede os ordentligt til den næste runde," siger han.

Nye muligheder

I næste uge slår Equinor dørene op til et kontor i Boston. Her skal et hold arbejde med det nye leaseareal med specifikt fokus på staterne Connecticut, Massachuetts og Rhode Island, fortæller direktøren.

Han fortæller også, at Equinor holder nøje øje med staternes kommende udbudsrunder, der går under forkortelsen RFP, for havvind.

"Tidsplanen er ikke helt klar, men vi forventer, at New York og potentielt også New Jersey vil komme ud med en ny RFP næste år. Det vil naturligvis være af interesse for os, og vi forbereder os på en måde til det, samtidig med at vi udvikler Empire Wind-projektet. Så vi vil bestemt være en del af det," siger Christer Af Geijerstam.

Samtidig fortæller direktøren, at selskabet også holder øje med kommende auktioner for leasearealer ud for kysten.

"Vi følger det meget tæt, og når budrunderne opstår, kan det forventes, at vi deltager. Det gælder også for vestkysten, siger han og henviser til mulighederne for at udvikle flydende havvind ud for den vestlige kyst i USA."

Hård konkurrence

Selv om der endnu ikke er opført nogle havvindprojekter i stor skala i USA, har konkurrencen i de store første udbudsrunder hos staterne været hård, og allerede fra start overraskede afregningspriserne ved at være lavere, end flere havde ventet.

"Konkurrencen er lige så heftig som hvilket som helst andet sted, og vi konkurrerer også mod de samme selskaber her. For os har det dog været som forventet. Vi kender selskaberne, der er her, og konkurrencen vil kun intensivere," siger Christer Af Geijerstam.

Den intense konkurrence betyder dog ikke, at det amerikanske marked for havvind ikke er attraktivt fra et økonomisk perspektiv.

Forventningen om et tilfredsstillende afkast på projekterne er det, der ligger bag Equinors investeringer i USA, understreger direktøren.

"Det er ikke "greenwashing" eller en PR-kampagne. Der er tale om markante investeringer i projekterne, og ingen kan have en PR-kampagne, der koster så meget. Det er forretning, og vi gør det, fordi vi tror på det," siger han

"Vi har et afkastkrav internt i selskabet, og alle projekter, der går gennem Equinor, er nødt til at leve op til de krav. Det er ikke anderledes end for alle andre," lyder det også.

Han fortæller desuden, at Equinor generelt også ser på mulighederne for at frasælge ejerandele af selskabets havvindmølleparker.

Ifølge direktøren er det en måde, hvorpå man som udvikler kan dele risikoen for et projekt i udviklingsfasen. Der er dog ikke nødvendigvis den slags frasalg på vej i USA lige nu.

"Vi kommer formentligt ikke til at være den eneste ejer af alle vores aktiver for evigt, men vi har ikke rigtig besluttet noget om, hvornår vi gør noget. Indtil videre klarer vi os fint på egen hånd" siger Christer Af Geijerstam.

Equinors Empire Wind-projekt, der skal genere strøm til staten New York, skal efter planen være klar til at blive sat i drift i 2024.

Onsdag i denne uge afsluttede Equinor de endelige kontraktforhandlinger for projektet med den amerikanske stat.

Ørsted og Equinor får faste aftaler i New York 

Equinor: Flydende havvindpark bliver næppe lønsom 

Equinor får milliarder for Arkona-andel 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs