EnergiWatch

Ørsted og Equinor får faste aftaler i New York

De to havvindprojekter Empire og Sunrise Wind på samlet 1,7 GW har indgået 25-årige kontrakter. Troen på ITC-støtte spillede især for Ørsted kraftigt ind i budprisen.

GE's 6MW Haliade-møller er installeret på USA's eneste nuværende havmølleprojekt, Block Island. I New York skal Sunrise Wind bestå af 8MW-møller fra Siemens Gamesa, mens Equinor endnu ikke har sat navn på sin leverandør. | Foto: Deepwater Wind / PR

New York har indgået aftaler på sine to første havmølleprojekter. Equinors Empire Wind på 816 MW og Sunrise Wind på 880 MW, der opføres af Ørsted og det amerikanske forsyningsselskab Eversource, har fået tildelt 25-årige aftagskontrakter med delstatens energimyndighed, Nyserda.

Det meddeler såvel Nyserda som Ørsted.

"Ved at færdiggøre kontrakttildelingerne på landets største køb af havvind, realiserer vi de positive effekter, disse projekter vil have på miljøet, samtidig med at vi diversificerer vores økonomi og bringer betydelige økonomiske fordele til Empire State," siger New Yorks guvernør, Andrew Coumo.

Vinderprisen

Umiddelbart ser kontraktpriserne ud til at ligge nogenlunde på linje med de 84,23 dollar/MWh, Vineyard Wind-projektet i Massachusetts fik tildelt i 2017. Nyserda nævner således en gennemsnitlig udviklingsomkostning på 83,36 dollar/MWh (55,9 øre/kWh), hvoraf den forventede andel af Orec-certifikater er 25,14 dollar/MWh (16,9 øre/kWh).

Såvel sammenligningen mellem delstaternes afregningsregimer som de eksakte prisdefinitioner i New York-kontrakter skal dog tages med et vist forbehold. Ørsted nævner således udviklingsomkostninger på 80,64 dollar/MWh (54,1 øre/kWh), hvoraf Orec-certifikaterne udgør 22,62 dollar/MWh (15,2 øre/kWh). Uden at det i Nyserdas kontraktpapirer indikeres, at de to bud skulle være sikret til forskellige priser.

I kontrakten fremgår det dog, at Equinor og Sunrise Wind har valgt forskellige afregninger. Mens olieselskabet har valgt en eskalerende afregningspris, der stiger med 2 pct. årligt fra 99,08 dollar/MWh i det første år til 159,36 dollar/MWh i år 25, har de dansk/amerikanske energiselsakber valgt en fast pris på 110,37 dollar/MWh over alle år. Begge priser skal fraregnes de løbende referencepriser for strøm og kapacitet.

En mere ædruelig oversættelse af priserne på de hidtidige amerikanske projekter kan ses her:

Satser på støtte

Derudover er en anden forskel i buddene den andel af projektet, der ventes finansieret via ITC-støtteordningen. En investeringsskatterabat, der er under aftrapning, og som i udgangspunktet frafalder ved årsskiftet.

Fordi Sunrise Wind-projektet har været under udvikling, siden Ørsted købte licensen i foråret 2015, mener udviklerne, at der er foretaget så store investeringer allerede sidste år, at det kvalificerer sig til 2018-taksten på 18 pct. Equinor, der vandt licensen på Empire Wind i slutningen af 2016, baserer derimod sit bud på de 12 pct. ITC, som 2019-projekter er berettiget til.

Spørgsmålet om ITC-støtten har været aktuel i den seneste tid. Især efter at Vineyard Wind-projektet i Massachusetts – der lige som Sunrise Wind har budt ind under forventing om den høje støttesats – har fået udsat sin etableringsgodkendelse, da lokale fiskeriorganisationer har fået trumfet yderligere undersøgelser igennem.

Equinor var nummer et

Vineyard Wind-konsortiet bød i øvrigt også ind i New Yorks første udbud. Men lige som Shell/EDF's Atlantic Shores-projekt klarede projektet ikke grænsen i tildelingen af de indledende 1,7 GW ud af delstatens mål om at opføre 9 GW havvind i 2035. I kontraktmaterialet nævnes det i øvrigt, at Equinor var førstevalget over Sunrise Wind i udbuddet, hvor pris vægtede 70 pct. i udvælgelsen.

Eftersom andenpladsen var tilsvarende fin, er glæden over at have indgået kontrakt da også stor hos Ørsted.

"Ørsted og Eversource er glade for at kunne meddele, at vi har indgået en elkøbsaftale for dette skelsættende projekt, som vil bringe grøn energi i industriel skala til New York. Vi ser frem til at samarbejde med NYSERDA, leverandører, lokalsamfund og andre interessenter om at realisere Sunrise Wind-projektet," siger Ørsteds adm. direktør for havvind, Martin Neubert.

"Havvindindustrien giver gode muligheder for langsigtet industriel udvikling, og Sunrise Wind vil skabe faglærte jobs i delstaten, både i konstruktionsfasen og i hele parkens levetid."

Ørsted-direktør: Vi går kun efter sunde projekter trods hård konkurrence

Analytiker: Sejr i New York endnu en appelsin i turbanen

Statoil vinder marathon-auktion over amerikansk havvind

Dong Energy går ind i amerikansk offshore-projekt

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs