EnergiWatch

Studie: Den traditionelle mølle er bagud på point

Der er flere klare fordele forbundet med at have fire rotorer på en vindmølle. Det viser en undersøgelse, som forskere fra Aarhus Universitet og britiske Durham University har stået i spidsen for.

Flere rotorer er en fordel, fastslår nye resultater. Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix

Vindmøller med mere end en rotor giver mindre turbulens, de er billigere, og de producerer mere strøm end den velkendte, traditionelle enkeltrotor-mølle.

Det er nogle af konklusionerne fra et studie, som forskere fra Aarhus Universitet og Durhan University står bag, skriver Ingeniøren torsdag.

Forskerne har tilpasset multirotor-vindmøller efter forholdene i en vindmøllepark og sammenlignet resultaterne med en ordinær vindmølle ud fra en simulation. Mahdi Abkar, som er adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, ridser i en pressemeddelelse et par af resultaterne op:

"I studiet fandt vi, at hvirvler og strømninger i kølvandet på turbinerne genoprettes langt hurtigere ved multirotorvindmøller. Det betyder, at en anden mølle nedstrøms producerer mere energi og udsættes for mindre laster, fordi turbulensen er tilsvarende mindre," siger han.

Møller med multirotorer producerer omkring to procent mere energi end ordinære vindmøller, og samtidig er de ca. 15 pct. billigere, fortæller Madhi Abkar ifølge Ingeniøren. Han bemærker ligeledes, at modellen er lettere, ligesom den fortsat kan lave energi, hvis en af rotorerne sætter ud.

 

Vestas får ordre på Enventus-mølle

Sønderjysk vindprojekt genopstår med 6MW-møller

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere