EnergiWatch

Wind Europe: Stor usikkerhed om europæisk marked de kommende år

Udbygningen af vind i Europa hænger i høj grad sammen med, hvor klare og ambitiøse de nationale energi- og klimaplaner bliver, advarer den europæiske vindmølleforening.

Foto: Thomas Borberg

Der er stor usikkerhed om det europæiske vindmøllemarked de kommende fem år. Meget kommer til at afhænge af ambitionerne i EU-medlemstaternes nationale energi- og klimaplaner (NECP), og om hvorvidt de problemer, som i øjeblikket bremser væksten, blive løst.

Det fremgår af en ny rapport fra den europæiske vindmølleforening Wind Europe, som her kommer med estimater for udbygningen af vindenergi i Europa frem til udgangen af 2023.

"Vindenergi burde vokse hurtigt, taget den store interesse for klimaændringer i betragtning plus det faktum, at vindenergi er den billigste form for ny energiproduktion. Men der er reel usikkerhed om, hvor meget det vil udvide sig i de næste fem år," siger chefen for Wind Europe, Giles Dickson, i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Foreningen mener, at Europa kunne installere 90 gigawatt i ny vindenergikapacitet over de næste fem år, hvis regeringerne indfører klare og ambitiøse nationale energi- og klimaplaner, løser nuværende problemer omkring tilladelser til nye vindparker og fortsætter med at investere i netværksinfrastruktur.

Det ville kunne øge den installerede vindkapacitet i Europa i 2023 til 277 gigawatt.

Risiko for undertegnede auktioner

Men hvis de nationale energi- og klimaplaner er uambitiøse, og de nuværende problemer omkring tilladelser forbliver uløste, så vil Europa efter foreningens skøn installere 26 pct. mindre vindenergi. Problemerne omkring tilladelser vil føre til undertegnede auktioner - særligt i Tyskland - og lavere installationsrater end ventet, lyder det.

"Det bliver sværere at sikre sig tilladelser til nye vindmølleparker i mange lande. Netværk og energimarkederne fungerer stadig ikke som de burde. Og mange regeringer har simpelthen ikke besluttet, hvor meget ny vindenergi, de ønsker, og hvordan de vil bygge det."

"De nationale energi- og klimaplaner for 2030 vil blive afgørende for at bringe klarhed og forbedringer på alle disse områder. Hvis de ikke er ambitiøse, vil vi ikke komme til at nå målet om 32 pct. vedvarende energi i 2030, og da slet ikke højere mål," siger Giles Dickson.

Wind Europe ser dermed også stor usikkerhed om det europæiske vindmøllemarked de næste fem år.

"Det kan blive alt mellem 13 og 22 gigawatt om året. Denne usikkerhed rammer forsyningskæden hårdt og kan påvirke de betydelige omkostningsreduktioner, som er blevet opnået de seneste år," skriver Wind Europe i rapporten.

Tyskland vil gøre op med vindindustriens store problem

Europas vindenergi kan drive hele verden i 2050

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere