EnergiWatch

Equinor erklærer sig som "havvind major" efter storsejr

Mens det norske olieselskab melder sig selv ind i den grønne teknologis øverste liga med medejerskab i tre vindende havmølleprojekter på 3,6 GW i det britiske havvindudbud, vil udbuddets største vinder have hævet det britiske mål.

Foto: Equinor

Havvind blev som forventet den helt store vinder i tredje runde af det britiske CfD-udbud. Med knap 95 pct. af den samlede mængde fordelt kapacitet og priser helt ned til 36,65 pund/MWh (30,1 øre/kWh), slog teknologien atter sin hovedrolle i det britiske energimiks fast.

Det er imidlertid ikke det eneste, udbuddet slog fast.

Samtidig monterede det også med torxskruer, at Equinor nu er blandt havvindens sværvægtere. I hvert fald ifølge det norske olieselskab selv. Med tildeling af 3,6 GW på de tre Doggerbank-projekter, Equinor ejer sammen med energiselskabet SSE, mener selskabet nu at have kopieret sin status fra olieindustien over i havvind. Især når også sommerens tildeling i New York på 816 MW inkluderes i betragtningen.

"Dogger Bank positionerer, sammen med den nylige tildeling af Empire Wind i USA, Equinor som en havvind major," konstaterer adm. direktør for olieselskabets New Energy Solutions-division, Pål Eitrheim.

"Disse projekter leverer skalaøkonomi og synergier, der gør os en endnu stærkere konkurrencemæssig kraft inden for global havvind. Vi forventer, at de omkostningsreduktioner, industrien har opnået gennem kontinuerlig projekteksekvering og teknologisk innovation vil bidrage til fortsatte værdiforbedringer."

Creyke Beck A skal være opført i 2023/24, mens de to øvrige projekter – Creyke Beck B og Teeside A – skal sættes i drift det følgende år.

Vil have mere end 30 GW

Selv om Equinor med sejren erklærer sig på toppen, så var nordmændene dog ikke det selskab, der hentede flest megawatt i udbuddet. Det var derimod partneren i Doggerbanken, SSE, der foruden halvparten i de tre projekter også hev Seagreen 1 på 454 MW hjem i egen ret.

SSE slår sig da også lidt på brystet omkring egen status. Sejrene "bekræfter selskabets position som den ledende udvikler og operatør af vedvarende energi i Storbritannien og Irland", fastslår adm. direktør Jim Smith. Det britiske energiselskab er dog mest optaget af, at politikerne skal sikre, at der bliver et endnu større marked at være leder af.

"Hvis man ser ud over denne allokeringsrunde, så mener vi, at den britiske regering skal hæve sin ambition op over 30 GW havvind i 2030. Kun ved at gøre det kan landet indfinde sig på den rette vej mod fremtidige CO2-budgetter og overkomme den udfordring, regeringen har sat med at opnå netto nulemission i 2050," siger direktøren.

Foruden Equinor og SSE var også tyske Innogy blandt vinderne med havvindprojektet Sofia på 1,4 GW.

Britisk udbud slår igen bunden ud af havvindpriserne

Ørsted sejrer i stor udbudsrunde for havvind i New York

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere