EnergiWatch

Vestas efter kritik: Frasalg må forventes at være en del af guidance

"Vi mener, at vi har været åbne om vores ambition inden for udvikling af projekter samt hvilke projekter, vi engagerer os i," lyder det fra Vestas.

Foto: HENNING BAGGER/Henning Bagger / henning bagger

Vestas har modtaget kritiske kommentarer fra analytikere oven på sidste uges nyhed om, at salget af rumænske vindparker for cirka 1 mia. kr. viste sig at være en del af den forventningsprognose, som selskabet havde meldt ud fra starten af året.

Selskabet noterer sig kommentarerne fra analytikerkorpset, men mener dog, at det har været åben omkring forholdene - og at frasalg må forventes at være en del af de udmeldte forventninger.

Det siger kommunikationschef Anders Riis fra Vestas til Ritzau Finans.

"Vi lytter selvfølgelig til de kommentarer, der er kommet i forbindelse med vores frasalg af projekter i Rumænien, men vi mener, at vi har været åbne om vores ambition inden for udvikling af projekter samt hvilke projekter, vi engagerer os i."

"Eventuelle frasalg må derfor forventes at være en del af den guidance, vi udstikker fra begyndelsen af finansåret," siger Anders Riis.

Overraskede analytikerne

En af de analytikere, som var overrasket over, at den positive indtjening på omkring 100 mio. euro fra salget af de rumænske vindparker var en del af den forventningsprognose for 2019, som Vestas kom med i februar, var Jacob Pedersen fra Sydbank.

"Vi har ikke været bekendt med dette. Vi står tilbage med et meget klart indtryk af, at det samme gælder vores kolleger i branchen, der følger Vestas tæt."

"Vi anerkender, at medfinansiering og kortvarigt ejerskab af vindmølleprojekter bliver en mere og mere almindelig del af Vestas’ aktiviteter. Alligevel betragter vi frasalget af de rumænske projekter og provenuet som et specialtilfælde, som investorerne ikke må sætte næsen op efter i fremtiden," lød det fra Jacob Pedersen.

Forholdet efterlod indtrykket af, at selskabets underliggende indtjeningskraft på vindmølleproduktion er dårligere, end analytikerne havde regnet med, når end ikke en frasalg i den størrelsesorden giver anledning til at hæve forventningerne.

Investorerne reagerede onsdag på nyheden med et kursfald på 6,2 pct. til Vestas-aktien.

Reagerer på svækket marked i Europa

Vestas var i sidste uge også aktuel med nyheden om, at der skal afskediges cirka 90 medarbejdere på fabrikken i Ringkøbing.

Det skete med begrundelsen om et dyk i efterspørgslen på det europæiske marked samt for at fastholde selskabets konkurrencedygtighed.

Opbakningen i Europa til vedvarende energi er dog fortsat stor, påpeger Anders Riis.

"Bæredygtig energi nyder fortsat stor støtte i Europa på grund af sin lave pris og øgede klimaambitioner, hvor EU og senest Danmark blandt andet har hævet målsætningerne."

"Vi ser dog samtidig, at væksten flader ud i de kommende år, og det er dét, vi reagerer på nu som del af den løbende tilpasning af vores produktion," siger Anders Riis.

Vestas tabte seks milliarder på at hente én

Vestas sælger ud af rumænske projekter

Vestas luger ud i rædselskabinettet

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere