EnergiWatch

Fjernvarmen runder solmilepæl

Den danske fjernvarmeforsyning er nu oppe på mere end 1 GW solvarme. Det viser en statusopgørelse for første halvdel af 2019 fra Planenergi.

Der er blevet opført masser af solpaneler de senere år. Så mange, at den samlede kapacitet nu har rundet 1 gigawatt. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Solen har de senere år gået sin sejrsgang i den danske fjernvarmeindustri.

I weekenden indviede Ringe Fjernvarme det, der kaldes det største solvarmeanlæg på Fyn. Men det 22 megawatt (MW) store projekt er langtfra enestående, når man anskuer den danske fjernvarmeindustri over en bred kam.

Det viser en ny opgørelse fra rådgivningsselskabet Planenergi.

Det er velbeskrevet, at Danmark er førende inden for solvarme. Nu viser de nye tal, at fjernvarmeselskaberne har rundet en stor milepæl. Industrien har således taget solvarme til sig i et omfang, som har overgået den første gigawatt: den samlede termiske effekt lyder på 1,1 gigawatt (GW). Det oplyser Planenergi, som desuden fastslår, at kapaciteten er fordelt over 120 værker.

"En milepæl på verdensplan for solvarmebaseret fjernvarme: Solvarmekapaciteten i den danske fjernvarmeforsyning er nu over 1 GW," skriver Planenergi.

Anlæggene begyndte at komme for omkring 30 år siden, og er ofte dukket op ved decentrale, naturgasfyrede kraftvarmeværker. I løbet af årene er 29 af dem blevet udvidet. Særligt i 2016 var der godt gang i etableringen af solvarmeanlæg, fordi en ordning udløb, som gav selskaberne mulighed for at spare omkring 10 pct. som led i en energispareindsats. Da denne mulighed bortfaldt, opstod der et dyk i byggerierne.

En tilsvarende energispareaftale udløb i juni måned, og derfor antager Planenergi, at vi kommer til at kunne aflæse en lignende opbremsning i væksten over etablering af anlæg på tallene for den kommende tid.

Planenergis opgørelse viser også, at et gennemsnitsanlæg er på 9 MW eller ca. 13.000 kvadratmeter solfangere. Det største anlæg tegner Silkeborg sig for; det har en kapacitet på 110 MW og et solfangerareal, der overstiger 156.000 kvadratmeter. Typisk dækker solvarmeanlæggene omkring en femtedel af værkernes samlede forsyning.

 

Vinden slår tilbage mod varmen: Plat udfald

Arcon-Sunmark brænder sig fast med fjernvarmeeventyr i fjernøsten

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere