EnergiWatch

Ørsted dropper biogas

Energiselskabet opgiver efter klager og afvisninger at forfølge biogas som et nyt forretningsområde og afhænder i stedet ejerandel i sit eneste værk.

Foto: Ørsted

Der er penge i lortet. Det var i hvert fald håbet hos Ørsted, da energiselskabet sidste år meldte ud, at det kiggede ind i biogas som nyt satsningsområde. Men den satsning er nu ovre. I stedet frasælges ejerandelen i selskabets eneste biogasværk, Kalundborg Bioenergi, mens teknologien droppes fra fremtidens strategiplan, da der både er flere investeringsmuligheder og penge i vind.

"Vi besluttede i begyndelsen af 2018, at vi ville udforske potentialet for biogas som ny vækstplatform for Ørsted. Det har vi gjort, og vi kom frem til, at selv om vi ser biogas som en stærk vækstmulighed, der også passer til vores vision og strategi, ser vi endnu mere overbevisende globale muligheder i Ørsteds øvrige grønne vækstaktiviteter, især inden for vind og sol," lyder det fra Ørsteds kommunikationschef, Martin Barlebo.

"Derfor besluttede vi i april i år, at vi ikke kommer til at investere yderligere i produktion af biogasanlæg, og derfor har vi også valgt at frasælge vores 40 pct. ejerandel af Kalundborg Bioenergi."

Meldingen om det sjællandske frasalg kom fredag. Her blev det annonceret, at den hidtidige samarbejdspartner, Bigadan, overtager det samlede ejerskab og fortsætter driften. Foruden værket i Kalundborg omfatter handlen også Ørsteds to jyske anlæg i Fredericia og Horsens, der opgraderer biogas til bionaturgas.

Værket i Kalundborg har endnu til gode at vinde mange lokale venner. Mens Ørsteds hovedområde, vindmøllerne, typisk generer synssansen hos visse lokale, har biogasværket snarere kildret nervus olfactorius på en uønsket facon. Eller sagt med andre ord har kalundborgere klaget over den kradse stank af rådne æg fra anlægget.

Netop odøren – eller frygten for denne – sendte i begyndelsen af året et andet projekt til tælling. Ørsted havde i samarbejde med Leo Pharma og vestjyske Din Forsyning planer om at opføre et biogasanlæg i Måde ved Esbjerg, der skulle producere metan af bl.a. restprodukter fra medicinalselskabets produktion. Men efter omfattende protester afviste byrådet i Esbjerg at give tilladelse til værket.

Beslutningen om at droppe biogassatsningen spiller desuden ind i en større strategisk kabale hos Ørsted. Tirsdag meldte Ørsted således ud, at selskabet lægger sin Bioenergy-division sammen med Customer Solutions i et nyt forretningsområde, Markets & Bioenergy.

Ørsted skærer forretningen til

Mere fra EnergiWatch

RWE sejrer i tysk soludbud

Det tyske energiselskab skal opføre en solcellepark i Nordrhin-Vestfalen i løbet af 2023 efter succes i ny udbudsrunde.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs