EnergiWatch

A.P. Møller i tæt dialog med en lang række fjernvarmeselskaber

"Vi kommer ikke til tage en licens som gidsel, hvis fjernvarmeselskaberne ikke er interesseret i at indgå en aftale om geotermi med os," siger direktør Samir Abboud i A.P. Møller Holding.

Foto: /ritzau/Jens Dresling

A.P. Møller Holding er i dialog med fjernvarmeselskaber i Nordsjælland i bestræbelserne på at samle tilstrækkelig kapacitet sammen til et geotermisk anlæg i stor skala.

Også i hovedstaden, der anses som landets mest attraktive område i udnyttelse af varmt vand fra undergrunden, har A. P. Møller Fondens investeringsselskab taget skridt til en indledende dialog med de store kraftvarmeselskaber.

"Man skal helst over 70 megawatt for at udvikle geotermi i Nordsjælland i en skala, der gør, at man kan blive konkurrencedygtige med biomasse. Et enkelt anlæg i Hillerød er ikke tilstrækkelig og vil blive for dyrt."

Det fortæller direktør og anvarlig for geotermi i A.P.Møller Holding, Samir Abboud, der samtidig understreger, at selskabet vil levere licenser tilbage, hvis fjernvarmeselskaberne ikke vil indgå aftaler om geotermi.

Vi kommer ikke til tage en licens som gidsel. Geotermi skal sættes i spil, og man har brug for licenserne for at udvikle geotermi.

Samir Abboud, direktør, A.P. Møller Holding.

Selskabet forhandler med Aarhus Kommune om en 30-årige kontrakt, hvor selskabet efter planen tager ansvaret hele vejen igennem fra efterforskning, indvinding, drift og ejerskab af anlægget i hele perioden.

Omvendt har det kommunalt-ejede Aalborg Forsyning valgt at sende en anderledes forretningsmodel, en turnkey-model, i EU-udbud, hvor det nordjyske energiselskab selv vil stå for driften og dermed også overtage ejerskabet af anlægget fra den valgte underleverandør.

Samir Abboud oplyste forleden, at A.P. Møller Holding ikke vil byde på kontrakten i Nordjylland, som selskabet finder for risikofyldt. Bl.a. på baggrund af de seneste års erfaringer med geotermi i navnlig Viborg, at at selskabet ikke tror på, at et fjernvarmeselskab, uanset hvor dygtige de måtte være, har de nødvendige kompetencer til at drive et geotermianlæg, og at det er kompetencer fra et olieselskab (Maersk Oil, red.), der er nødvendige.

Licens i Aalborg og Aarhus

A.P. Møller Holding fik for få måneder siden tildelt licens i både Aalborg og Aarhus, ligesom selskabet har ansøgt om licencer i Nordsjælland og også vil ansøge i hovedstadsområdet, når den udbydes senere i år.

"Hvis vi skulle være så heldige at få licenserne i Nordsjælland og hovedstaden giver vi samme garantier som i Aarhus og Aalborg. Hvis fjernvarmeselskaberne ikke er interesseret i at indgå en aftale med os, leverer vi selvfølgelig licenserne tilbage. Vi kommer ikke til tage en licens som gidsel. Geotermi skal sættes i spil, og man har brug for licenserne for at udvikle geotermi," siger Samir Abboud.

Aalborg Forsyning anmodede i februar i år og uden held energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) om at udsætte den officielle tildeling af en licens, indtil det nordjyske forsyningselskab ved, hvem de skal arbejde sammen med.

A.P. Møller trækker sig fra geotermi i Nordjylland 

I Aarhus er Samir Abboud optimistisk med henblik på "at finde en model, som begge parter kan leve med," som han udtrykker det.

Under den nuværende offentlige regulering af fjernvarmesektoren er det i dag ikke muligt for en privat aktør at indgå en 30-årig aftale med et fjernvarmeselskab.

"Det håver vi bliver muligt," siger Samir Abboud.

Også Geotermisk Operatørselskab, Geoop, ejet af bl.a. tyske Eon og Iceland Drilling, har ansøgt om licens i Nordsjælland og vil gøre det samme i hovedstaden, hvor bestyrelserne i hovedstadsområdets tre store fjernvarmeselskaber, Hofor, CTR og Veks, for nylig besluttede, at de ikke vil søge om forlængelse af deres eneretsbevilling på geotermi, der udløber om få uger.

Hovedstaden ligner en geotermisk lækkerbisken for private selskaber 

"Der er brug for store investeringer og flere kompetencer, end vi som fjernvarmeselskaber kan levere," sagde Lars Therkildsen, adm. dir. i Hofor:

"Geotermi har momentum nu. Den videre udvikling af denne grønne energikilde kræver finansiel styrke og teknisk ekspertise. Vi ønsker ikke at spærre for en kommerciel udvikling. Ved at overlade tilladelsen til efterforskning og indvinding til markedet giver vi nye aktører mulighed for at bringe teknologien frem til et kommercielt niveau og sikrer på den måde en hurtigere og måske billigere fremdrift," understregede Lars Therkildsen.

Kontant udmelding fra A.P. Møller-direktør ærgrer Aalborg Forsyning 

Store varmeselskaber i hovedstaden overlader geotermi til private selskaber 

Derfor forhandler Aarhus kun med A.P. Møller om geotermi 

Geotermisk milliardaftale langt fra mål 

Nu er regningen for kuldsejlet geotermiprojekt gjort op 

 

  

Mere fra EnergiWatch

Danfoss får omsider godkendt megaopkøb

Det er trukket i langdrag, og ledelsen har i halvandet år trippet for at komme i gang. Nu kan de folde det store potentiale ud, for Danfoss har endelig fået godkendt opkøbet af Eatons hydraulikforretning.

Subsea 7 øger fokus på havvind med nyt opkøb

Subsea 7 har overtaget aktiemajoriteten i selskabet Nautilus Floating Solutions og styrker yderligere sit sats på havvind. Det sker efter en nylig fusion mellem Subsea 7's forretning for vedvarende energi og OHT.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs