Nu bliver Danmarks største havmøllepark bygget

Fundamentet til det, der bliver Danmarks hidtil stærkeste samling havvindmøller, er bogstaveligt talt ved at være på plads. Byggeriet af Krigers Flak er igangsat. "Vi har forberedt dette projekt i nogen tid og følger tidsplanen fint," lyder det fra Vattenfalls projektdirektør, Ian Bremner.
Arbejdet med at svejse de såkaldte "monopile"-fundamenter, som skal bære møllerne ved Kriegers Flak, er i gang. | Foto: EEW SPC/Andreas Duerst
Arbejdet med at svejse de såkaldte "monopile"-fundamenter, som skal bære møllerne ved Kriegers Flak, er i gang. | Foto: EEW SPC/Andreas Duerst

Kriegers Flak er på vej – nu for alvor. Arbejdet med at konstruere havmølleparken er således skudt i gang. Det fremgår af en pressemeddelelse, som Vattenfall har udsendt torsdag.

Det indledende træk er fokuseret imod at svejse de fundamenter, som kommer til at danne grundlag for parken. Det bliver dem, der skal sikre, at de 72 møller, som parken skal bestå af, kommer til at stå robust. Og med en totalhøjde på 188 meter skal der noget til.

Fundamenterne får da også en vægt på ca. 800 ton stykket. De fremstilles i Rostock af EEW Special Pipe Constructions. De tunge grundelementer skal efter planen sejles til byggepladsen i Østersøen fra foråret næste år.

Og med fundamenterne på vej, tegner byggeplanen fint, hvis man spørger Ian Bremner, som er direktør på projektet for Vattenfall.

"Vi har forberedt dette projekt i nogen tid og følger tidsplanen fint. Nu er det tid til at påbegynde selve byggeriet. Det er altid dejligt at nå dette punkt, hvor vindmølleparkens elementer begynder at tage form," siger han i meddelelsen.

Stadig flere år forude

Næste fase i byggeriet bliver at få produceret de overgangsstykker, som skal koble fundamentet sammen med møllerne. Dem står Bladt Industries for.

Møllerne bliver Siemens Gamesas og får en kapacitet på 8,4 MW stykket til en samlet park-kapacitet på omtrent 600 MW.

Vattenfall er også i gang med at færdiggøre Horns Rev 3, men landschef Michael Simmelsgaard fortæller, at timingen er optimal, fordi Vattenfall regner med at være færdig med den i løbet af sommeren.

Dermed kan selskabet lægge fokus på det, der bliver Danmarks hidtil største havmøllepark, når den står klar. Og arbejdet er altså allerede så småt i gang. Torsdag mødes Vattenfall og fem underleverandører desuden for at have drøftelser på serviceområdet.

Efter planen skal parken være i fuld produktion før udgangen af 2021. Når den er helt på plads, ventes parken at øge Danmarks årlige elproduktion fra vind med 18 procent.

Det svarer til det årlige elforbrug i cirka 600.000 danske husholdninger.

Kriegers Flak kommer inden for en overskuelig årrække til at blive overgået i kapacitetssammenhæng. Som led i Energiaftalen skal der således opføres tre nye havmølleparker, som samlet set skal levere mindst 2.400 MW. Den seneste af disse parker skal stå klar i 2030.

Den første, Thor, som skal placeres ud for Thorsminde, sendes i udbud senere i år.

Thor skal etableres mellem 2024 og 2027 og overtager her titlen som landets største.

Siemens Gamesa har bygget kæmpe havmøllepark i rekordtempo

Vattenfall vælger Siemens Gamesa: "En meget vigtig udvikling" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også