EnergiWatch

Vestas tager nyt skridt ud i det ukendte

I lighed med tidligere vælger mølleproducenten et relativt ukendt navn som ny topchef. Men selv om han overtager et langt sundere selskab end det dødsbo, forgængeren arvede, bliver opgaven ikke dermed mindre vanskelig.

Foto: PR-foto/Hempel

Meldingen tirsdag aften om Anders Runevads afgang som topchef kom som en overraskelse for alle uden for Vestas' absolutte inderkreds. Men heller ikke valget af den relativt ukendte afløser havde mange nok set komme. Henrik Andersen, 51-årige jurist og adm. direktør i malingkoncernen Hempel, der er en af Vestas' leverandører og omsætter for godt en tiendedel af mølleproducenten.

Det er dog ikke kun coating til vindmøller, Hempel har leveret over årene. Vestas har også flere gange før hentet ledende medarbejder som den tidligere havmøllechef Jens Tommerup og ikke mindst den tidligere topchef Ditlev Engel.

Om end det hurtigt ændrede sig, var også han ganske ukendt, da den daværende formand Bent Carlsen – selv med en fortid hos Hempel – hentede ham til Vestas i 2005. Lige som stort set kun hans tidligere chef, den nuværende formand Bert Nordberg, kendte Anders Runevad, da han kom til i 2013 efter fyringen af Ditlev Engel.

Skal sikre kontinuitet

Så selv om svenskeren siden er blevet en af vindindustriens største stjerner – nok mere på grund af sine resultater end sit flamboyante væsen – er der præcedens for at vende ubeskrevne blade, når en ny topchef skal findes. Imidlertid er der dog markante forskelle i den historiske sammenligning.

For mens Anders Runevad overtog et Vestas på randen af rigor mortis, så efterlader han det i en næsten lige så vanskelig håndterbar situation for afløseren: Med det største markedslederskab i to årtier er det ikke en dødskamp, Henrik Andersen skal udkæmpe, men en nok så intens kamp for at holde konkurrenterne nede i et marked, der vokser i toppen men strammer til i bunden. Ikke mindst i det erklærede eksekveringsår 2019.

At Vestas er klar over udfordringen – og den mulige dom fra de altid volatile aktionærer – fremgår da også ret tydeligt af udmeldingen. Ud over Bert Nordbergs forsikring om, at skiftet "vil sikre kontinuitet", slås det fast, at den "følger Vestas' langsigtede plan for generationsskifte", hvor Anders Runevad ikke blot fortsætter som adm. direktør til august, men også forbliver som støttestrømpe til den nye ledelse frem til medio 2020.

Derudover kan Vestas berolige nervøse sjæle med, at den resterende direktion alle har godt og vel samme anciennitet som den afgående topchef. Hvilket i øvrigt også gør sig gældende for Henrik Andersen, der har været en del af mølleproducentens bestyrelse siden februar 2013. Uden at han dog har skærpet sin offentlige profil fra den stol – i lighed med den øvrige bestyrelse, fraset Bert Nordbergs årlige udredelse af verdenssituationen.

Bestikkelse aflyste kontinuitet

Det var dog ikke en position hos Hempel, der bragte ham ind i bestyrelseslokalet. Dengang var han økonomidirektør hos rengøringskoncernen ISS, hvor det var hans viden om regnskabsvæsen, evnerne inden for strategisk ledelse og ikke mindst hans internationale forretningserfaring, der fik ham nomineret. Lige som den kommende forgænger har også Henrik Andersen tilbragt store dele af sin karriere rundt om i verden.

Det er således kun tre år siden, han tog stillingen som topchef for malingkoncernen. Dengang i øvrigt også efter at hans forgænger havde leveret en stribe rekordresultater. Mens hans tiltrædelsestale i høj grad handlede om, at han ikke på nogen måde ville male med en anden pensel end den tidligere ledelse, som han fortalte til EnergiWatch' søstermedie ShippingWatch.

"Når der kommer en ny direktør ind i en virksomhed, bliver det ofte gjort til en stor ting, men faktum er, at jeg er én person ud af 5.600 kollegaer, som har lavet fremragende årsregnskaber. Derfor skal jeg heller ikke ind og ændre det hele," sagde han dengang til ShippingWatch.

Det kom han imidlertid alligevel hurtigt til. For kort efter sin tiltrædelse begyndte en omfattende bestikkelsessag at rulle, hvilket satte præg på hele hans tid i selskabet. Men selv om det kostede en bøde på 220 mio. kr., slap Hempel dog fra miseren uden alt for dybe ridser i skibslakken.

Det blev ikke mindst tilskrevet en usædvanlig åben tilgang. Efter at være blevet afsløret af myndighederne kontaktede ledelsen selv medierne. Mens Henrik Andersen foruden at fyre de involverede flyttede fem måneder til Shanghai, hvor en del af bestikkelsen fandt sted, for at varetage rekruteringen af nye ansatte og sende et signal om, at virksomheden til fulde forstod situationens alvor.

Bestikkelsessagen betød dog også, at Hempels planlagte ekspansion blev udskudt. Men med det endelige punktum sat i sagen i marts, erklærede selskabet sig atter klar til at se på opkøb for milliarder. Det bliver imidlertid så ikke Henrik Andersen, der kommer til at stå i spidsen for de køb.

Skal transformere Vestas

Det kan han til gengæld komme til hos Vestas i stedet. Senest i forbindelse med rygterne om en mulig overtagelse af den nødlidende indiske konkurrent Suzlon har mølleproducenten forholdt sig langt mindre afvisende over for tilkøb end tidligere. Mens der under alle omstændigheder kommer til at ske ændringer i selskabet over de kommende år.

Med sit erklærede hamskifte fra mølleproducent til leverandør af vedvarende energiløsninger har Vestas allerede taget adskillige skridt. Både udi hybridløsninger med sol og batterier, men også som medudvikler af projekter i et stigende antal markeder rundt om i verden.

At Henrik Andersen ikke kun er udset til at forlænge forgængerens meritter, indikerer producentens formand da også lige så tydeligt som vigtigheden af kontinuitet i den indledende fase.

"Henrik har en veldokumenteret historik i at opbygge og transformere globale forretninger, hvilket vil blive et enormt aktiv, når Vestas går fra at være lederen inden for vindenergi til at være lederen inden for bæredygtig energi," lyder det fra Bert Nordberg.

Anders Runevad stopper som topchef for Vestas

Mere fra EnergiWatch

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs