EnergiWatch

Vinddirektør efter gennembrud: Corporate PPA-marked vil fortsætte frem

"Jeg forudser, at vi kommer til at se et stort antal transaktioner blive annonceret de næste 2-3 år," siger adm. direktør for Wind Europe, Giles Dickson, om det blomstrende Corporate PPA-marked.

Store virksomheder fra flere forskellige brancher i Europa har for alvor fået øjnene op for mulighederne for at dække deres energiforbrug med grøn strøm gennem langt løbende aftaler direkte med vindparkejere.

Sidste år bød på flere gennembrud for denne type af aftaler, som kaldes Corporate PPA (Power Purchase Agreements), involverende europæiske virksomheder, og den stigende trend ventes at fortsætte fremadrettet.

Det vurderer chefen for vindmølleforeningen Wind Europe, Giles Dickson, som betegner de pågældende aftaler som et vigtigt supplement til det europæiske auktionssystemer.

"Vi ser en betydelig stigning år til år i volumenerne i nye Corporate PPA-handler. Sidste år fik vi over 2 GW i nye aftaler og vi er nu over 5 GW i samlede aftaler i Europa," siger Giles Dickson i forbindelse med en vindmøllekonference i Bilbao til Ritzau Finans.

Af de indgåede PPA-aftaler er 85 pct. inden for vindenergi, mens de resterende aftaler omfatter køb af strømmen fra solenergiprojekter.

"Sidste år havde vi på Corporate PPA-markedet flere gennembrud. Vi fik de første PPA-aftaler i Spanien, Tyskland og Polen. Derudover fik vi den første PPA-aftale med et medicinalselskab, som også var den første på et offshore-projekt, og så så vi den første i bilindustrien," fremhæver Wind Europe-chefen.

Den sidstnævnte aftale involverer bilproducenten Merzedes, som blandt andet har købt strøm fra fire eksisterende tyske vindparker, der skal bruges til at forsyne dele af selskabets produktion af elektriske køretøjer og bilbatterier.

"Vi var tidligere meget bekymrede for, at alle disse PPA'ere enten var i de nordiske lande, på de britiske øer eller i Holland, og at der ikke ville komme nogen i de fire store kontinentale markeder: Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien - det ændrer sig nu," siger Giles Dickson.

Han tilføjer, at der stadig er forskellige lovgivningsmæssige barrierer for PPA-aftalerne i mange af de lande, men at regeringerne ved, at de skal fjernes, for at de kan leve op til EU-direktiverne.

Tungindustrien blev sidste år den dominerende spiller på PPA-markedet, og overtog den førende position fra ICT-sektoren, som omfatter strøm til de store datacentre.

Aftalerne bliver også vigtige for vindparkejerne, i takt med at de tariffer, de såkaldte feed-in-tariffer, som de har været garanteret i en årrække, løber ud.

Der vil være store volumener, hvor feed-in-tarifferne udløber startende fra 2021. Det er kun 15 år gamle projekter, og hvor ejerne taler med industrielle elforbrugere.

"Jeg forudser, at vi kommer til at se et stort antal transaktioner blive annonceret de næste 2-3 år, for at samle de projekter op hvor den faste afregning udløber," siger Giles Dickson.

Vindchef efter flere års dødvande: Det spanske møllemarked boomer

Vindchef: Tyskland har stadig et hjemmearbejde at gøre 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs