EnergiWatch

Vestas-direktør ser vendepunkt: Det er ekstremt positivt

Støttefri vindprojekter er et vendepunkt for vindmølleindustrien, lyder det fra Vestas-direktør, der mener, at det kun kan betyde mere vækst.

Foto: PR Vestas

Det er et vendepunkt for vindmølleindustrien, at der nu begynder at dukke mølleprojekter op, som kan etableres helt uden subsidier.

Det kan kun betyde mere vækst fremadrettet, siger Vestas' kommunikations- og marketingdirektør, Morten Dyrholm, i et interview med Ritzau Finans i Bilbao.

"Det er en generel trend, at vi bevæger os mod mere og mere markedsbaserede projekter. Det er starten på en ny udvikling, hvor vi har bevæget os fra feed-in-tariffer, eller subsidier, til auktionssystemer - og nu i stigende grad markedsbaserede projekter."

To projekter uden støtte

Forleden kom det frem, at Vestas i Danmark havde modtaget en ordre på 17 megawatt (MW) fra Hirtshals Havnefond til et projekt, som bliver det første af slagsen helt uden offentlige støtte kroner.

I forlængelse af den aftale blev det oplyst, at Vestas ligeledes havde modtaget en britisk ordre på 47 megawatt, og at den park med navnet Douglas West Wind ville blive den første i Storbritannien, der bliver etableret uden direkte finansiel støtte.

"Det er klart, at det på en eller anden måde er et vendepunkt i industrien, efter at vi har haft meget politiske risiko, gennem de 40 år, vi har eksisteret. Nu bevæger vi os ind i noget, hvor vi skal have markedet til at drive udviklingen frem."

"Det er ekstremt positivt og kan jo kun betyde, at vi vil se mere vækst fremadrettet, når der ikke længere er statsstøtte i projekterne. Så er det klart, at så er der en gylden fremtid for vedvarende energi," siger Morten Dyrholm.

Prisfald øger potentialet

Der er mange leverandører i vindmølleindustrien, der forsat kæmper med efterveerne af de massive prisfald, der fulgte i kølvandet efter overgangen til auktionsbaserede systemer - frem for de tidligere feed-in-tariffer.

Morten Dyrholm mener dog, at overgangen har været god, selvom mange også har følt den smertefuld, da prispresset gjorde et kraftigt indhug i indtjeningen hos mange af industriens aktører.

"Det har selvfølgelig været en omstilling for os som leverandør i industrien. Vi har jo set, at priserne er faldet ret kraftigt og ret hurtigt. Nu har vi så fundet et godt niveau igen og priserne er stabile, og det beviser jo, at vi er modne og klar til at konkurrere mod de andre energiformer på markedsvilkår," siger Morten Dyrholm.

Udviklingen fjerner ifølge Dyrholm det sidste gode argument for kulbaseret elektricitet.

Sender et stærkt signal

"Det er et moment, vi har snakket om længe og ventet på – det, at det sker nu, er jo ganske fantastisk. At vi nu kan slå kul mange steder på markedspriser bør være et signal om, at nu skal man for alvor til at passe på, hvor man investerer sine penge, for nu ligger risikoen ikke længere i vedvarende energi, nu ligger risikoen i fossile brændstoffer."

"Det er et stærkt signal at sende til investorerne," siger Morten Dyrholm.

Prispresset efter overgangen til auktioner medførte, at Vestas og de andre leverandører fik travlt med at tage omkostninger ud for at kunne følge med.

Derudover har det ifølge Morten Dyrholm haft den konsekvens, at det er blevet mindre relevant at kigge på det ellers tidligere meget anvendte begreb "levelized cost of energy" - som er prisen for den producerede strøm.

Tænke i nye baner

"Nu skal vi i stedet tænke vores produkter ind i et markedsbaseret system, således at de genererer værdi, i forhold til hvornår elpriserne er høje - i stedet for bare at bruge "levelized cost of energy"-tankegangen, som har været logikken i et feed-in-tariff-system."

Det kræver en omtænkning i den måde, selskaberne positionerer sine produkter i markedet på, hvor de i højere grad skal til at tale om værdi på markedsvilkår frem for bare laveste omkostning.

"Når du skal til at vænne dig til et markedsbaseret system, hvor dit projekt er afhængig af elprisen hele tiden, så skal du også til at kigge på lagringsteknologier, så vi kan begynde at være en del af den fleksibilitet, som systemet har brug for," siger Vestas-direktøren.

Ved at kunne lagre strømmen, kan den producerede strøm blive leveret ind til elnettet, når behovet er størst og priserne er bedst.

Nye teknologier i spil

"Der kommer nogle nye teknologielementer i spil, som jeg synes er enormt spændende. For når det bliver modent, så nærmer vi os en situation, hvor vedvarende energi kan være base-load og dermed en fundamental energikilde i systemet."

"Det er den udvikling, der er foran os nu, og på en eller anden måde er det indvarslingen af en ny æra i energisystemet som sådan. Så det har nogle ret store positive konsekvenser," vurderer Morten Dyrholm.

Danmarks første støttefri vindpark opføres 

Nu kan sol og vind klare sig selv

DC-udspringer gør grønne projekter støttefri

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs