EnergiWatch

Vindchef ser vækst i opsætning af landmøller i Europa

"Vi venter, at der netto vil blive tilføjet en ekstra kapacitet landvind i Europa på 9 gigawatt hvert år frem til 2030," siger topchefen i Wind Europe.

Foto: /ritzau/Carsten Ingemann

Opsætninger af nye landvindmøller i Europa kommer til at fortsætte de kommende år og ventes ikke på noget tidspunkt frem til 2030 at blive overgået af opsætningerne i havet.

Det vurderer den europæiske vindmølleforening, Wind Europe.

"Vi venter, at der netto vil blive tilføjet en ekstra kapacitet landvind i Europa på 9 gigawatt hvert år frem til 2030," siger foreningens topchef, Giles Dickson, i et interview med Ritzau Finans.

Hvis der til nettotallet inkluderes nedtagninger og repowering, så vil der være et bruttotal, der stiger år fra år - i takt med at der bliver mere og mere kapacitet, der kommer til udløb og nedtages.

Skal løbes stærkere

"Hvert år kommer vi til at arbejde lidt hårdere for at nå de 9 gigawatt netto. Så ud fra en vindmølleleverandørs perspektiv er det et voksende marked," siger Giles Dickson.

Wind Europes centrale scenarie for 2030 er, at der ved udgangen af det år vil være 323 GW installeret vindenergikapacitet i Europa, hvoraf 70 GW vil være offshore og godt 250 onshore.

Det kræver dog ifølge Giles Dickson, at "en masse ting gøres rigtigt". Ud over gode nationale energiplaner nævner han investeringer i interconnectors, så strømmen kan flyde mellem landene og skabe et integreret europæisk energimarked.

"Derudover kræver det forbedringer i forhold til at opnå tilladelser, og at vi fastholder bredt funderet politisk støtte og offentlig accept."

"Derudover skal rammerne og forretningsmodellerne for repowering på plads, og vi skal starte med at gøre fremskridt i elektrificeringen af opvarmning, transport og industri. Så det er et ret stort "hvis"," siger Giles Dickson.

Vattenfalls vindchef bliver formand for Windeurope

Sol banker landvind af Europas førsteplads

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs