EnergiWatch

Bornholm får Danmarks største batteri

DTU har fået 19 mio. kr. til at opføre batteri, der er forbundet til elnettet; det hidtil største af sin slags i Danmark. Bornholm er på ny udvalgt som teststed.

Foto: PR DTU

Energistyrelsen har givet et DTU-ledet projekt kaldet "Bornholm Smartgrid Secured - by grid connected battery systems" – eller bare "BOSS" – 19 mio. kroner.

Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Pengene skal bruges til opsætning af Danmarks største batterilagringssystem på Bornholm. I alt kommer det avancerede batterisystem til at koste 30 mio. kr. og have en kapacitet på 1MWh/1MW.

Projektet er baseret på en antagelse om, at batterier bliver afgørende i hele den grønne omstilling væk fra konventionelle energiformer.

Vores mål er at udvikle og demonstrere opbygningen og driften af ​​et innovativt batteri-energilagringssystem - nøglen til fremtidige smart grids.

Chresten Træholt, leder af styringsudvalget for BOSS, DTU.

Belæg for batterier

Batterier kan være en mulighed for at stabilisere elnettet og opretholde den høje forsyningssikkerhed i takt med, at fossile brændsler udfases.

Det mener i hvert fald Seyedmostafa Hashemi Toghroljerdi fra DTU elektroteknologi, der er projektleder ved BOSS.

"Batterilagringssystemer har stort potentiale til at overtage de tjenester, der i øjeblikket leveres af konventionelle anlæg," siger han i pressemeddelelsen.

Faktisk anslog Det Internationale Energibureau (IEA) i februar, at batterilagring bliver den mest konkurrencedygtige mulighed for fleksibilitet i fremtidens elsystem.

"Vores mål er at udvikle og demonstrere opbygningen og driften af ​​et innovativt batteri-energilagringssystem - nøglen til fremtidige smart grids," siger leder af styringsudvalget for BOSS-projektet, Chresten Træholt, også fra DTU's afdeling for elektroteknologi.

"De erfaringer, der opnås, vil placere Danmark i spidsen for bæredygtige energiteknologier," fortsætter han i meddelelsen.

Ny test på Bornholm

Når valget er faldet på Bornholm som teststed, skyldes det ifølge DTU, at øen repræsenterer en skaleret model af det danske elsystem for integreret VE-energi og giver mulighed for at teste batterilagringssystemet via både grid-system og i ø-tilstand.

Og mens der bliver arbejdet hen imod et samlet smart grid – det intelligente elnet – skal der testes forskellige løsninger. I den forbindelse har Bornholm vist sig som et populært teststed.

Det igangværende demonstrationsprojekt EcoGrid 2.0 er et andet sådant eksempel. Projektet skal således kaste lys over, hvordan vores fremtidige elforbrug kan gøres mere fleksibelt, når elmarkedet i højere grad bærer præg af fluktuerende energiproduktion med sol og vind som fundamentet.

BOSS-projektet kommer til at give et bud på, hvordan et smart grid kan sikres ved hjælp af batterilager.

Projektet strækker sig efter planen over de kommende fire år.

DTU investerer millioner i ny supercomputer

DTU vil sætte fart på kommerciel brug af nyt elsystem

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere