EnergiWatch

Nordsjællandsk sø kan blive grøn energikilde

Furesøens 127 millioner kubikmeter søvand kan blive fremtidens energikilde, vurderer ingeniør. Kommunen vil nu indkalde til møde om forslaget.

Foto: Jyllands-Posten

Klimaændringerne har de seneste år varmet søerne ved Farum og Værløse så meget op, at det kan have forvandlet det normalt så kølige søvand til fremtidens energikilde. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det er Ingeniør Henrik Lynghus, der har arbejdet med klimatilpasning i hele sin karriere, der er kommet med det usædvanlige forslag.

"I princippet skal man bare have et varmepumpeanlæg for at sænke søens temperatur. Det er fuldstændig samme teknik, som vi kender det fra jordvarmeanlæg. En grov analyse af et sådant system antyder, at man ved afkøling af søens vandvolumen med blot en grad kan udløse energi svarende til knap 150 millioner kilowatt-timer. Et almindeligt velisoleret parcelhus kræver typisk 10.000-15.000 kilowatt-timer til opvarmning og varmt brugsvand," siger Henrik Lynghus til Frederiksborg Amts Avis.

Furesøen alene vil derfor med en afkøling på én grad kunne levere varmeenergi til 10.000-15.000 boliger - altså varme nok til så godt som alle boliger i Furesø Kommune.

Forslaget bliver modtaget positivt af den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, der vurderer, at det vil være positivt for vandmiljøet. Og også på rådhuset i Furesø Kommune er man åbne for ideen.

"Der vil være en række juridiske, tekniske og miljømæssige spørgsmål, man i givet fald skal have afklaret. Og så skal økonomien også hænge sammen. Jeg vil gerne tage en snak med Henrik Lynghus sammen med forvaltningen om mulighederne," siger Ole Bondo Christensen (S), borgmester i Furesø Kommune.

Eon: Skæve afgifter hæmmer udvikling af geotermi i Danmark 

Minister trækkes ind i omdiskuteret email fra energilobby  

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs