EnergiWatch

Energiministre efterlyser mere grøn el i EU's klimaplan

Seks ud af otte forslag i EU-Kommissionens 2050-klimaplan er utilstrækkelige og kan udelukkes, mener Luxembourgs energiminister, der har støtte fra flere lande.

Foto: Sascha Steinach/DPA/AP/Ritzau Scanpix

Flere EU-lande efterlyser en ambition i EU-Kommissionens 2050-klimaplan om et 100 pct. el-system baseret alene på vedvarende energikilder.

Det kom frem, da EU's energiministre mandag i denne uge og for første gang drøftede Kommissionens klimaplan fremlagt i november sidste år, skriver euractiv.

Planen indeholder otte konkrete forslag til, hvordan medlemslandene kan nå deres CO2-mål i 2050, men anført af Luxembourgs energiminister Claude Turmes efterlyser flere medlemslande en rendyrket strategi baseret på vedvarende energi.

"Seks af forslagene ud af de otte kan udelukkes, fordi de er utilstrækkelige i forhold til den globale klimaaftale i Paris," sagde Turmes,  der synes at have støtte fra fra sine kolleger i Østrig, Irland, Lithauen og Spanien.

Turmes mener også, at Kommissionens klimaplan mangler gennemsigtighed, og anmodede om, at tal og statistikker bag konklusionerne bliver offentliggjort.

Det er op til enkelte medlemslande selv at afgøre, hvordan de vil nå deres klimamål, da Kommissionens plan ikke er juridisk bindende.

En række energieksperter, heriblandt professor Brian Vad Mathiesen, har tilsvarende undret sig over, at EU-Kommissionen i sin klimaplan har udeladt muligheden for et energisystem baseret alene på vedvarende energi. Bl.a. fordi nye teknologier vil vinde frem.

Klimarådet: Regeringen skubber klimabyrde foran sig

EU-lande kræver hurtigere farvel til diesel- og benzinbiler 

Klimaudspil får kritik for huller og uigennemtænkte løsninger 

 

 

Mere fra EnergiWatch

Olieselskabernes fremgang breder sig kun langsomt til drilling

Olieselskaberne vejrer morgenluft med stigende oliepriser, men deres lyst til at investere er behersket. Derfor må den kriseramte drilling-sektor indstille sig på at vente på bedring i aktivitetetsniveauet, vurderer to aktieanalytikere over for ShippingWatch.

Brancheorganisationer hylder opgøret med hockeystaven

Tekniq Arbejdsgiverne og Dansk Fjernvarme er glade for, at regeringens hockeystav er lagt tilbage på hylden med et ambitiøst delmål på en CO2-reduktion på 50-54 pct. i 2025. Nu skal rammevilkårerne komme på plads, så selskaberne kan trække i arbejdstøjet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs