EnergiWatch

Shell vil tilbage i britisk havvind

Brexit mindsker ikke olieselskabets lyst til at blive en aktiv spiller i britisk havvind. Muligvis via opkøb i eksisterende projekt men også som aktiv deltager i den kommende licensauktion.

Foto: WindEurope

For godt et årti siden trak Shell sig ud af verdens dengang største havvindprojekt, London Array. Olieselskabet var bekymret for projektets pris og økonomiske levedygtighed og solgte derfor sin andel til de to øvrige partnere i udviklingskonsortiet, Ørsted og Eon, hvilket vakte bekymring for, om teknologien nu også kunne holde til sådan en exit.

Nu vil Shell imidlertid gerne tilbage i britisk havvind. Det lagde selskabets vicepræsident for vindudvikling, Dorine Bosman, en føler ud omkring i begyndelsen af året, og nu slås ambitionen også fast af den adm. direktør for olieselskabets grønnere New Energies-division, Mark Gainsborough. Uagtet den aktuelt største bekymring om Storbritannien – Brexit – der ikke har lagt en dæmper på interessen.

"Det er vigtigere, at der fortsætter med at blive ført en understøttende politik af regeringen," siger direktøren i et interview med Reuters.

Over for nyhedsbureauet siger Mark Gainsborough, at returen kan ske i form af et opkøb i et eksisterende projekt. Men også at Shell vil spille en "aktiv rolle" i den kommende auktion over licensområder, der ventes at finde sted senere i år.

Crown Estate, der ejer vandene omkring Storbritannien, har siden efteråret 2017 forberedt den fjerde auktion over områder til udvikling af havmølleparker. Senest blev der i november udvalgt fem regioner, der vil være en del af det kommende auktion, samt yderligere fire, der undersøges nærmere og kan blive en del af enten dette eller fremtidige auktioner.

Tre af de fem udvalgte regioner er områder, hvor der aktuelt udvikles nogle af verdens største projekter. Foruden Dogger Banke er det Southern North Sea, hvor Hornsea-projekterne er beliggende, samt East Anglia, der bl.a. huser Vattenfalls Norfolk-projekter. Derudover er området ud for det nordlige Wales samt i Irske Hav udpeget ud for den britiske vestkyst.

Shell er ikke uvant med at deltage i auktioner over havvindlicenser. I december var olieselskabet således den ene af de tre vindere ved auktionen i Massachusetts, hvor en licens blev sikret i partnerskab med EDPR formedelst 900 mio. kr.

Foruden Storbritannien og USA har Shell tidligere meldt sig som deltager i havvindkapløbet i såvel Asien som Frankrig. Foreløbigt har olieselskabet i nyere tid dog blot været deltager i et enkelt projekt, det hollandske Borssele 3+4, hvor selskabet er blandt konsortiedeltagerne.

Shell vil satse på havvind i Asien

Shell satser på fransk havvind

Oliegigant slår Dong og Vattenfall i hollandsk vind-udbud

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs