EnergiWatch

Equinor gør klar til flydende havvind i Sydkorea

Det norske olieselskab har underskrevet en hensigtserklæring med statsejede Korea National Oil Corporation (KNOC) om et samarbejde om at udvikle flydende havvind i kommerciel skala i Sydkorea.

Foto: Principle Power

Den norske oliegigant Equinor vil undersøge muligheden for at udvikle flydende havvind i kommerciel skala i Sydkorea.

Selskabet har derfor underskrevet en hensigtserklæring med statsejede Korea National Oil Corporation (KNOC) om et samarbejde, skriver Equinor i en meddelelse fredag formiddag.

"Sydkorea har et stort potentiale og tilbyder attraktive muligheder inden for havvind. Vi er glade for at underskrive en hensigtserklæring med KNOC for at styrke vores samarbejde. Vi ser frem til at evaluere, hvordan vi kan udvide vores portefølje inden for havvind yderligere og bidrage til at udvikle vedvarende energiløsninger i Sydkorea," siger Stephen Bull, der er chef for vindaktiviteterne i forretningsområdet for nye energiløsninger hos Equinor.

Equinor, der tidligere hed Statoil, driver verdens første kommercielle havvindmøllepark med flydende fundamenter. Den flydende havvindmøllepark hedder Hywind Scotland, har en kapacitet på 30 megawatt og ligger ud for den britiske østkyst. Derudover har selskabet tidligere oplyst, at det blandt andet også overvejer at opføre en flydende havvindmøllepark i Norge.

Sidste år annoncerede britisk-hollandske Royal Dutch Shell og tyske Innogy et samarbejde om at udvikle flydende havvind i Norge, og i denne uge traf de to selskaber den endelige investeringsbeslutning på et demoprojekt og oplyste, at de vil teste flydende fundamenter fra Stiesdal Offshore Technologies.

Stiesdal Offshore Technologies er stiftet af Henrik Stiesdal, der er tidligere teknologichef hos Siemens Windpower, og i dag har selskabet udviklet et flydende fundamentkoncept, der går under navnet Tetraspar.

Danske Copenhagen Infrastructure Partners er også interesseret i mulighederne inden for flydende havvind, og sidste år slog investeringsselskabet sig sammen med amerikanske Magellan om at udvikle flydende havvindmølleprojekter i USA.

De to samarbejdspartnere vil særligt fokusere på havet ud for den amerikanske stat Californien, hvor vandet hurtigt bliver meget dybt, og derfor skal der mere arbejde til for udviklerne og energiselskaberne, hvis de ønsker at udbygge havvind her. Det er netop den udfordring, som de flydende projekter kan hjælpe med at løse.

Den danske energikoncern Ørsted har tidligere oplyst til Ritzau Finans, at den ingen planer har om at gå ind på markedet for flydende havvind i øjeblikket.

På kapitalmarkedsdagen i november fortalte selskabet, at det overvåger udviklingen i den tidlige fase, og at det forventer, at de flydende projekter vil være i mindre skala på både kort og mellemlang sigt.

Shell og Innogy bygger flydevind med Stiesdal

Equinor uddeler ordre til flydevind-projekt

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs