EnergiWatch

Analytiker: Viking Link er et kæmpe projekt - kan afbøde prispres

Kabelforbindelsen Viking Link kan få stor betydning for spillerne på kabelmarkedet. Selv hvis aktører såsom NKT ikke får en bid af kagen, vil de alligevel kunne mærke det, da det vil medvirke til at afbøde prispresset, vurderer analytiker.

Den store kabelforbindelse Viking Link, der sidste uge blev godkendt af de britiske myndigheder, er et kæmpe projekt. Det vurderer analytiker Casper Blom fra ABG Sundal Collier.

Forbindelsen, som skal bygges mellem Storbritannien og Danmark, kan betyde en stor ordre til NKT - og selv hvis det ikke sker, kan projektet smitte positivt af på priserne i sektoren.

"Selv hvis NKT ikke får en del af det, er det godt for markedet, fordi det så vil fylde kapacitet hos konkurrenterne. Det kan måske afbøde lidt af det prispres, som vi har set de sidste år," siger Casper Blom.

Viking Link forventer, at kontrakterne til 625 kilometer søkabel, 143 kilometer landkabel og de to konverterstationer i Revsing og Bicker Fen i Storbritannien vil blive tildelt i løbet af andet kvartal 2019.

Casper Blom peger på, at det nok er "the usual suspects" - NKT, Nexans og Prysmian - som vil byde ind. Men hvorvidt NKT får noget, har han ikke en specifik forventning til.

"Det afhænger blandt andet af, hvilken teknologi man vælger. Enten vælger man moderne kabler, der er plastik-coatede, og én leverandør, hvorimod der nok vil være flere leverandører, hvis man vælger en ældre teknologi, hvor man coater med papir," siger han.

Det er dog alt andet lige et kæmpe projekt - så selv hvis NKT blot får en mindre bid af kagen, vil det fylde godt i bøgerne, mener analytikeren.

"Kabeldelen af projektet har nok en samlet ordrestørrelse på omkring 700 mio. euro – hele projektet er på 2 mia. euro – så selv hvis NKT får en tredjedel af de 700 mio. euro, vil det stadig være en rigtig stor ordre."

"Man skal så huske, at det vil ligge over de næste par år – 2020, 2021 og 2022 – så det vil være noget, hvor man får en bund i produktionen for de næste par år," siger Casper Blom.

Nyheden satte fredag strøm til NKT-aktien, der lyste op med en stigning på 7,3 pct., hvilket analytikeren betegner som "en lidt voldsom kursreaktion".

"Det er ikke, fordi NKT har vundet noget – det er bare et projekt, som er rykket videre. Det ville have været mere overraskende, hvis projektet ikke var rykket videre."

"Det er ikke ”breaking news”, men reaktionen skal ses i forhold til, at aktien fik smadder hele sidste år, hvor det helt store problem var, at specielt interconnectorer mellem lande blev stoppet i politiske processer," siger Casper Blom.

I 2018 fik NKT-aktien barberet 68,6 pct. af kursen. Mandag formiddag kan den notere sig en stigning på 0,9 pct. til 109,60 kr.

Jysk plaster river en fjerdedel af Viking Links rationale

Viking Link giver næsten ingen CO2-reduktion

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere