EnergiWatch

Minegigant overvejer suspension af udbytte efter dæmningskatastrofe

58 omkomne er fundet, mens flere end 300 endnu savnes, efter en dæmning i Brasilien brød sammen fredag.

Foto: Ritzau Scanpix

Mens antallet af dræbte fortsætter med at stige efter at en dæmning ejet af det brasilianske mineselskab Vale fredag brød sammen, så overvejer selskabets bestyrelse nu at suspendere udbyttebetalinger til aktionærerne og bonusbetalinger til selskabets ledere.

Derudover vil mineselskabet oprette to komitéer for at undersøge katastrofen ved sin Feijao-mine i den brasilianske delstat Minas Gerais. Den ene komité vil blive dedikeret til at følge op på tiltag til støtte af ofrene, mens den anden vil undersøge årsagerne til og ansvar for dæmningssammenbruddet.

Det skriver Bloomberg News med reference til en meddelelse fra selskabet.

Foreløbigt har redningsarbejdere bjærget 58 omkomne, mens antallet af savnede er steget til 305. Det oplyste en talsmand for det brasilianske civilforsvar sent søndag aften dansk tid. Og antallet af omkomne ventes fortsat at stige.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Da dæmningen brød sammen fredag, sendte det enorme mængder vand ud over byen Brumadinho.

Den øverste leder af Vale, Fabio Schvartsman, og guvernøren i Minas Gerais, Romeu Zema, har søndag advaret om, at håbet er ved at rinde ud for at finde flere overlevende.

"Fra nu af er der kun minimale chancer for at finde flere i live. Det mest sandsynlige er, at vi kun finder omkomne," lød det fra Zema.

Mange af de savnede er minearbejdere, der arbejder for Vale. Arbejderne var til frokost, da dæmningen kollapsede.

Ifølge mineselskabets direktør blev der sendt store mængder mudder ind over frokoststuen.

Dammen over dæmningen kunne rumme 12 millioner kubikmeter vand. Den var ved at blive nedlagt.

Søndag blev redningsarbejdet sat midlertidigt i bero, da myndighederne slog alarm, på grund af frygt for at endnu en dæmning ejet af Vale skulle bryde sammen i nærheden af Brumadinho.

Myndighederne har dog efterfølgende nedtonet risikoen, hvormed redningsarbejdet har kunnet fortsætte.

I 2015 kollapsede en tredje af Vales dæmninger i byen Mariana, som også ligger i delstaten Minas Gerais, hvilket dræbte 19 personer.

Det medførte en af de værste miljøkatastrofer i Brasiliens historie, hvor omkring 250.000 mennesker blev efterladt uden drikkevand.

Mere fra EnergiWatch

Vestas bekræfter at stjålet data er delt

Data fra mølleproducentens it-systemer er blevet stjålet og tilbudt til tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs