EnergiWatch

Analytikere ser overrasket Vestas-ledelse

Opjusteringen af sidste års frie pengestrømme vidner om bedre ordreindgang end ventet for få måneder siden, vurderer analytikere.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Vestas opjusterede onsdag sine forventninger til de frie pengestrømme i 2018 som følge af en stærk ordreindgang i slutningen af sidste år, hvor vindmølleproducenten også endte med en ordrerekord.

Og selv om de løftede forventninger på den baggrund ikke er den helt store overraskelse, indikerer løftet i hvert fald, at ordretilgangen har været større, end ledelsen i selskabet selv havde forventet.

"Opjusteringen er et vigtigt hint om, at ordreindgang og dermed ordrebeholdning er bedre, end ledelsen havde forventet for få måneder siden," skriver Jacob Pedersen, der er analysechef hos Sydbank, i en kommentar.

Nogenlunde tilsvarende lyder vurderingen fra Jyske Bank, der venter et højt aktivitetsniveau for Vestas i år grundet de mange ordrer, der blev hentet sidste år.

"Vi ser dagens opjustering som et vidnesbyrd om en stærk afslutning på året, hvor den stærke ordreindgang lover godt for aktivitetsniveauet i 2019. Der er således lagt op til et rigtig travlt år for Vestas med udsigt til en stigning i antallet af overleverede MW på op mod 20 pct.," skriver Janne Vincent Kjær, der er analytiker hos Jyske Bank, i en kommentar.

"Dette vil alt andet lige være med til at understøtte indtjeningsevnen i 2019 på trods af stigende inputpriser og prispres i markedet," uddyber hun.

Netop prispresset i vindmøllesektoren har været et stort tema gennem hele sidste år. Og meget tyder på, at priserne er begyndt at stabilisere sig efter flere kvartaler med fald.

Alt andet lige betyder de mange Vestas-ordrer i hvert fald, at der er udsigt til et år med god indtjening i selskabet.

"Opjusteringen gør os isoleret set ikke klogere på, hvordan indtjeningen på det enkelte projekt vil udvikle sig i 2019. Meget tyder på, at salgspriserne er stabiliseret, men til gengæld er råvareprisstigninger en hårdere modspiller," skriver Jacob Pedersen fra Sydbank i sin kommentar.

"Med udsigt til en rekordhøj ordrebeholdning ved udgangen af 2018 er der lagt op til et 2019, hvor Vestas ud over væsentlig omsætningsfremgang kan levere en overskudsgrad, der holder sig i omegnen af målsætningen på "minimum 10 pct." Det kan efter vores vurdering retfærdiggøre en højere aktiekurs end den aktuelle," fortsætter analysechefen.

Vestas løftede onsdag forventningerne til de frie pengestrømme for 2018 til i omegnen af 400 mio. euro fra tidligere "minimum" 100 mio. euro.

Forventningerne til pengestrømmene blev dog nedjusteret ved regnskabet for tredje kvartal i november. Dengang blev de sænket fra "minimum" 400 mio. euro, og dermed er Vestas nu tilbage i det tidligere terræn.

Forventningen til frie pengestrømme er eksklusive opkøbet af Utopus Insights, alle investeringer i omsættelige værdipapirer og andre kortsigtede investeringer, oplyser selskabet i meddelelsen.

For næsten præcis et år siden - den 8. januar 2018 - løftede Vestas i øvrigt også sine forventninger til de frie pengestrømme for 2017 med begrundelse om en stærk ordreindgang i de sidste måneder af forrige år.

Vestas offentliggør sit årsregnskab for 2018 den 7. februar 2019. Her vil antallet af uannoncerede ordrer for fjerde kvartal også blive offentliggjort.

Både Jyske Bank og Sydbank har i øvrigt anbefalingen "køb" af Vestas. Jyske Bank har et kursmål på 550 kr., mens Sydbank ikke offentliggør kursmål.

Vestas laver klassisk nytårskur

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere