EnergiWatch

CIP: Høj pris i havvindauktion i USA afspejler stor interesse

"Prisen afspejler vel meget godt den konkurrence og den interesse, der er på markedet, og også hvor stor troen er på offshore-vind," siger Michael Hannibal, der er partner hos CIP.

Foto: Ørsted

Det amerikanske marked for havvind har for alvor taget fart i løbet af i år, og den stigende interesse og konkurrence var ikke svær at spotte i den seneste auktionsrunde i staten Massachusetts, hvor priserne for lejerettighederne til tre arealer til udvikling af havmølleparker endte på et rekordhøjt niveau.

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) var en af de tre vindere i auktionen, der hver især skal betale 135 mio. dollar. Det danske infrastrukturselskab havde allerede inden auktionsrundens start forventet en stor konkurrence.

"Vi synes, at det er spændende, at der har været en så stor interesse. Prisen afspejler vel meget godt den konkurrence og den interesse, der er på markedet, og også hvor stor troen er på offshore-vind," siger Michael Hannibal, der er partner hos CIP, til Ritzau Finans.

Auktionen blev vundet med konsortiet Vineyard Wind, som ejes af CIP og amerikanske Awangrid Renewables.

Prisen var mere end tre gange så høj som den hidtidige rekord på 42,5 mio. dollar, som Equinor betalte for et område ud for New York og New Jersey sidst i 2016.

Tilbage i 2015 krævede det blot 448.000 dollar for de to eneste budgivere at vinde en auktion af to områder i Massachusetts.

Længere fra land og på dybere vand

Samtidig ligger det nyvundne område både længere fra kysten og på dybere vand, end de områder Ørsted-konkurrenten allerede ejer rettigheden over og er i gang med at udvikle, og samtidig har området altså været langt dyrere at få fat i end tidligere.

Det vidner umiddelbart om, at der skal arbejdes endnu hårdere med udviklingen på det nye område, hvis det skal kunne stå godt i de amerikanske auktionsrunder for havvind, hvor der skal kæmpes om at vinde kontrakter om at kunne afsætte strømmen til staterne på østkysten.

"Det er alt sammen parametre, der taler for, at det bliver sværere at lave et godt afkast på de produkter. Man stiller større krav til projektudviklerne, der skal være endnu skarpere på omkostningssiden," siger Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank, hvor han dækker blandt andet Ørsted og havvindindustrien.

Ifølge Michael Hannibal er det på nuværende tidspunkt for tidligt at sætte tal på forventningerne til afkastniveauet for fremtidige projekter, der skal opføres i det nye havareal.

"Projekterne skal bygges et stykke tid ude i fremtiden, og den fantastiske teknologiske udvikling og den volumen, der er i offshore-vind, gør, at udviklingen kan fortsætte i en gunstig og positiv retning med at finde endnu bedre og optimale løsninger."

"Hvis man ser på den afstand, der er til land, og sammenligner med afstanden for andre havvindprojekter globalt, så er det ikke unormalt," siger CIP-partneren, der heller ikke kan fastsætte en tidshorisont for, hvornår det nyvunde område kan bruges i auktionsrunder i de amerikanske stater.

"Det eneste, vi kan sige lige nu, er, at det passer fint ind i vores strategi med at støtte den grønne omstilling, og når vores undersøgelser er lidt mere fremskredne, er det nemmere at udtale sig om det," siger Michael Hannibal.

Igangværende projekt er førsteprioritet

Førsteprioriteten hos den danske infrastrukturfond er lige nu de projekter, som CIP allerede er i gang med at opføre. Tidligere i år blev Vineyard Wind - og dermed også CIP - sejrherre i en anden udbudsrunde i Massachusetts, hvor udviklerne kæmpede om rettigheden til at slutte strøm til elnettet.

"Vi mener, at vi har superspændende projekter lige nu. Ét, vi udvikler, et, der ligger i den eksisterende zone, og nu også mulighed for at udvikle en yderligere zone på sigt."

"Det nye projekt vil ligge som en typisk forlængelse af det, vi bygger nu, og som vi har fuldt fokus på. Det her nye areal er en mulighed for at udvide det eksisterende område. Det giver os en fantastisk pipeline med gode muligheder for synergier," siger Michael Hannibal.

Udover Vineyard Wind vandt Equinor samt Mayflower Wind Energy, der er et joint venture mellem Shell og EDP Renewables, retten til lejeområder i auktionsrunden i Massachusetts, der blev afsluttet den 14. december. Prisen lød også her på 135 mio. dollar.

Ørsted deltog også i auktionsrunden for arealerne, men allerede efter et bud på 10 mio. dollar smed selskabet håndklædet i ringen ifølge Energiwatch.

Ørsted smed hurtigt håndklædet i havauktion

Den mystiske byder i rekordudbud giver sig til kende

Mere fra EnergiWatch

Norsk Lundin-chef går af

Kristin Færøvik, der hidtil har været adm. direktør for olieselskabet Lundin Energy i Norge, fratræder ved udgangen af måneden.

Vattenfall frabeder sig flere udbudslotterier

Fremtidige udbud af dansk havvind bør fokusere på kriterer som systemintegration og grøn profil snarere end på evnerne udi at være heldig i en lodtrækning, mener det svenske energiselskab.

Ørsted opfører godt 1 GW tysk havvind

Gigawatt-projekter bør være en "selvfølge" i de kommende tyske havvindudbud, konstaterer Ørsted, der onsdag træffer beslutning om at opføre en af verdens første støttefrie havvindparker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs