EnergiWatch

Grundejere må vente på erstatning: Vindmøller vil lyse mindre end fyr

Vattenfall mener, at lyset fra Bovbjerg Fyr generer mere end kommende vindmøller.

De kommende naboer til havmølleparken Vesterhav Nord, der forventer erstatninger i millionklassen, må vente på en afgørelse i længere tid end hidtil påstået.

Energistyrelsen har nemlig meddelt, at afgørelsen først falder til første kvartal i det nye år.

Det sker på baggrund af et nyt partsindlæg fra energiselskabet Vattenfall, som DR P4 Midt & Vest har fået. Her er argumentet, at Bovbjerg Fyr lyser betydeligt kraftigere på havet og boligerne i området end havmøllerne kommer til om natten.

"Lampen i Bovbjerg Fyr lyser med en lysstyrke på 25.965 candela. Lysstyrken fra hver vindmølle vil til sammenligning kun være 2000 candela om natten med mulighed for at blive sænket yderligere, når der er klart sigte. Der er dermed tale om en forskel på 1:10," siger Vattenfall i partsindlægget.

Men det er et dårligt argument, mener grundejer Tove Lisby.

"Jeg er rystet over, så dårligt argumentet er. Det er helt ude i hampen, det kan slet ikke sammenlignes," siger hun til DR P4 Midt & Vest.

89 grundejere er omfattet af værditabserstatningen, og af dem er Tove Lisby én blandt flere, som mener, at lyset fra fyret ikke er sammenligneligt med lyset fra havmøllerne.

"Fyret er en naturlig del af vestkysten, og vi nyder at se lyset derfra. Men det er jo slet ikke det, vi snakker om her.

Møllerne i de to kystnære parker kommer til at stå mellem 4 og 10 kilometer fra kysten, og forventes at blive rejst i efteråret 2019.

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF DR MIDT OG VEST ****

European Energy vil have havmøllerne tættere på folket

Vattenfall-undersøgelse viser stærk lokal opbakning til kontroversielle havmølleparker

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs