
Ørsted har mange penge i kassen for tiden, og med flere på vej ind på kort sigt er selskabet overkapitaliseret. Det erkender Ørsted-topchef Henrik Poulsen, som dog også har store planer for pengetanken.
"Ørsted er lige nu et overfinansieret (underleveraged, red.) selskab. Vores gældsniveau vil fortsat være relativt lavt, og vi vil fortsat have spillerum i de næste år, siger Henrik Poulsen på selskabets kapitalmarkedsdag.
Ørsted har netop lukket salget af halvdelen af Hornsea 1 for omkring 38 mia. kr. og forventer i næste år at sælge sin privatkunde- og distributionsforretning samt sine olie- og gasledninger, hvilket vil give endnu flere penge i kassen. Gældsniveauet er nede på omkring 5-10 pct. af selskabets "enterprise value".
Som vi bevæger os ind i 2020'erne, vil vi have årlige bruttoinvesteringer på 30 mia. kr. om året, så vi bruger gradvist af spillerummet.
Samtidig har Ørsted dog lanceret en investeringsplan på omkring 200 mia. kr. frem mod 2025 onsdag.
"Derfor forventer vi en relativt lav gearing i de næste par år. Men som vi bevæger os ind i 2020'erne, vil vi have årlige bruttoinvesteringer på 30 mia. kr. om året, så vi bruger gradvist af spillerummet," siger Henrik Poulsen.
Ørsted vil også få stigende årlige pengestrømme fra de store vindfarme, der i de kommende år bliver installeret, men det vil i starten ikke være nok til at dække de massive investeringsbehov.
"Så vi ser spillerummet falde og gældsniveauet komme op til omkring 25 pct. baseret på de ventede markedsværdier," siger Henrik Poulsen.
Fleksibilitet i planerne
Bliver der behov for at justere i planerne, er der dog fleksibilitet i begge ender, understreger direktøren.
For det første kan Ørsted sælge andele af de havmølleparker, selskabet er ved at opføre.
"Lige nu har vi ingen frasalg i Europa - efter Hornsea 1 - med i planerne, men der har vi noget fleksibilitet, hvis vi ser mere attraktive vækstsmuligheder, end vi har plads til i balancen," siger Henrik Poulsen.
Investeringsplanerne er samtidig baseret på, at Ørsted vinder retten til at opføre endnu flere havmølleparker, end der lige nu er papir på.
"Hvis vi ikke vinder så mange, som vi forventer, kan vi komme til at sidde på overkapacitet i balancen. I det scenarie vil vi ikke sidde på kontanterne men give dem tilbage til aktionærerne," lover Henrik Poulsen.
Samlet venter Ørsted at levere et afkast på 10 pct. af den investerede kapital. Det er lavere end i dag, men stadig et meget stabilt mål og væsentligt højere end den europæiske energibranche generelt, siger Ørsted-chefen.
Ørsted fremlægger nye strategiske ambitioner og finansielle mål
Ørsted-storkøb kan trække mølleproducenter til USA
Ørsted: Flere underliggende årsager til opjusteringen
Ørsted springer direkte i vandet i USA