EnergiWatch

Danskere fuldfører verdens første repowering til havs

Momentum Gruppen har ombygget en 20 år gammel havmøllepark til en marginalt yngre model. Det var slet ikke planen, men det virker – og kan også gøre det på land i blandt andet Danmark, fastslår direktør.

Foto: Momentum Gruppen

I næsten 20 år bestod Sveriges første havmøllepark, Bockstigen, af fem 550 kW-møller fra den gamle skagenske møllefabrikant Wind World. Men i fredags tog parken hul på et nyt kapitel i sit liv – mens der i samme ombæring blev føjet en lille passus til vindhistorien. For da begyndte fem nyrestaurerede møller at snurre på sitet, hvorved verdens første repowerede havmøllepark var sat i drift.

Imidlertid er der dog hverken alders- eller kapacitetsmæssigt tale om et voldsomt generationsskifte. Parkens samlede kapacitet er øget fra 2,75 til 3 MW, eftersom arvtagerne består i en håndfuld naceller fra Vestas' V47-mølle, der blev lanceret i 1997, og som yder 600 kW. Til gengæld er parkens pensionsalder udskudt med mindst 15 år, mens den årlige produktionen fra møllerne, hvis rotor øges med 10 meter, ventes mere end fordoblet fra 5 til 11 GWh.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.
Det kræver intet kreditkort.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs