EnergiWatch

Topchef fratræder øjeblikkeligt efter stor nedjustering hos NKT

NKT skal se sig om efter en ny topchef, efter Michael Hedegaard Lyng i dag skal forlade sin stilling. Finansdirektøren konstitueres som CEO efter nedjustering. (Opdateret 9:00)

Foto: NKT, pressefoto

Administrerende direktør hos den danske kabelproducent NKT, Michael Hedegaard Lyng, er fra og med i dag fortid i selskabet. Bestyrelsen oplyser i en meddelelse, at direktøren fratræder sin stilling med øjeblikkelig virkning.

"Jeg vil gerne takke Michael Hedegaard Lyng for det engagement han har vist i NKT, siden han kom til selskabet i 2007. Han har siden 2014 stået i spidsen for den transformation af kabelforretningen, som tog ekstra fart med købet af ABB HV Cables," udtaler formand Jens Due Olsen i en meddelelse.

NKT skal nu i gang med at finde en ny direktør, men indtil videre er finansdirektør Roland Andersen konstitueret som midlertidig CEO.

Udskiftningen kommer samtidigt med selskabets regnskab for tredje kvartal, hvor NKT nedjusterer sine forventninger til driftsresultatet i 2018, og selskabet ser på nuværende tidspunkt også ud til at skulle igennem et særdeles magert 2019.

I forbindelse med sin fyring får Michael Hedegaard Lyng en fratrædelsesgodtgørelse på ca. 15 mio. euro svarende til halvandet års løn.

Nedjusterer med 30 mio. eur

NKT har tidligere meldt ud, at EBITDA ville lande på mellem 90 og 110 mio. euro., men nu mener man, at tallet lander på cirka 70 mio. euro.

NKT oplyser, at nedjusteringen sker som følge af "eksterne uventede omstændigheder."

"Den sænkede forventning skyldes, at NKT bliver påvirket af eksterne faktorer relateret til to igangværende højspændingsprojekter," hedder det blandt andet i en børsmeddelelse, hvor det også oplyses, at omkring en tredjedel af nedjusteringen skyldes, at indtjening bliver forsinket til 2019.

Forventningen til omsætningen forbliver uændret; mellem 1 og 1,1 mia. euro i standardmetalpriser.

Vender man sig mod kvartalsregnskabet, er det heller ikke lutter gode nyheder, NKT kan præsentere.

Selskabets operationelle driftsresultat (EBITDA) lander på 26 mio. euro mod 43 mio. i tredje kvartal sidste år. Selskabet oplyser, at det dårligere resultat afspejler ringere marginer og lavere kapacitetsudnyttelse i selskabets Solutions-division samt en "utilfredsstillende profitabilitet" i Applications, som er den næststørste division i NKT målt på omsætning.

"Jeg er tilfreds med, at vores højspændingsordrebeholdning er begyndt at vokse igen, men på trods af at vi har taget vores rimelige andel af projekter i 2. halvår 2018, vil vores indtjening blive lavere i 2019 sammenlignet med 2018," kommenterer Roland Andersen resultatet.

Driftsresultatet for de første ni måneder af 2018 lyder på 78,6 mio. euro sammenlignet med 104 mio. sidste år.

2019 byder på flere problemer for NKT

Det er ikke kun tredje kvartal, som har været en bet for NKT. Selskabet har heller ikke de bedste nyheder for udviklingen næste år.

Helt præcist oplyser man, at det nuværende ordreindtag ser ud til at være for magert til at sikre vækst til næste år.

"På trods af at NKT har vundet sin andel af udbud på højspændingsprojekter i de relevante markeder, så har perioden siden august 2018 ikke resulteret i nok ordretildelinger med væsentlig indvirkning på indtjeningen i 2019, der som følge deraf vil blive lavere end i 2017 og 2018. Operationelt EBITDA forventes at blive cirka EUR 10-30 mio. i 2019," hedder det.

Med andre ord udgør prognosen for næste år et fald i det operationelle EBITDA på mellem 85 og 57 pct. i forhold til det nedjusterede resultat for 2018.

Aktiekursen hos NKT har fået adskillige drag over nakken i 2018.

Selskabet oplyser, at man ønsker at uddybe forventningerne til 2019 i forbindelse med aflæggelsen af årsregnskabet den 28. febuar næste år.

NKT sikrede sig i september en aftale om 150 mio. euro hybridkapital, som har gjort det muligt for selskabet at få adgang til en revolverende kreditfacilitet på 300 mio. euro. NKT oplyser, at denne aftale har erstattet alle tidligere bankaftaler.

"Med afslutningen af finansieringsaftalen forventer NKT A/S at have tilstrækkeligt finansielt råderum til at håndtere det lavere aktivitetsniveau i 2019 samt den efterfølgende opsamling i 2020," oplyses det i regnskabet.

NKT-aktien falder med 22 pct. ved børsåbningen fredag morgen dansk tid.

Prysmian dykker på Milano-børsen NKT-konkurrent leverer omsætning som ventet og fastholder prognose Tysk delebarn døjer med koldfront i tredje kvartal Flere underleverandører melder sig klar til flydende havvind NKT vinder ordre til en værdi af næsten 150 mio. kr. 

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Bank vurderer at Esvagt er tæt på syv mia kr værd efter ejerskifte

Ifølge DNB Markets har Esvagt en anslået værdi på næsten syv mia. kr., efter at 3i Infrastructure midt i en salgsproces valgte at købe resten af offshore- og vindrederiet. "Vi blev overraskede, men positivt overraskede," siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt til ShippingWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs