Flere underleverandører melder sig klar til flydende havvind

Kabelproducenterne NKT og Prysmian ser et stort potentiale i flydende havvind, og begge selskaber melder sig klar til kunne levere til flydende vindprojekter.
Foto: PrinciplePower WindFloat
Foto: PrinciplePower WindFloat
AF RITZAU FINANS

Flere udviklere og energiselskaber er for alvor begyndt at få øjnene op for flydende havvind, og også flere af underleverandørerne melder sig på banen.

De store vindmølleproducenter Siemens Gamesa og MHI Vestas har allerede indgået aftaler om at levere til pilotprojekter og kommende parker, og også kabelproducenterne Prysmian og NKT fortæller, at de er klar til at give sig i kast med de flydende platforme.

Siemens Gamesa har leveret møllerne til den indtil videre største flydende havvindpark, Hywind Scotland, som har en kapacitet på 30 megawatt, ligesom selskabet har underskrevet en aftale om at levere til et kommende projekt i Norge.

MHI Vestas, der er et joint venture mellem danske Vestas og japanske Mitsubishi, annoncerede også i september, at det skal stå for leveringen af tre kæmpemøller til et flydende projekt ud for den portugisiske kyst.

Selskabet ser også et "meget stort teoretisk potentiale" i udbygningen af flydende havvindparker, men der er fortsat lang vej frem mod, at den nye teknologi bliver konkurrencedygtig, lyder det fra Lars Bondo Krogsgaard, co-CEO i MHI Vestas.

Han fortæller, at der derimod ikke er meget, der skal ændres, for at møllerne passer til de flydende fundamenter. Der skal kun foretages små modifikationer, men de er ifølge direktøren på ingen måde umulige at gennemføre.

"Vi har bevis for, at det fungerer, selv om det kan lyde enormt kompliceret. Det, der virkelig skal rykke noget, er industrialiseringen af platformen, fleksibel kabling, og at man er sikker på, at parken bliver hængende samme sted. Der har man nogle udfordringer, men rent teknisk er vi ikke bekymrede for det," siger han til Ritzau Finans.

Kabelproducenter er klar til tilpasning

Den italienske kabelproducent Prysmian, der har været leverandør til flere store havvindprojekter, fortæller også, at kabelteknologien allerede kan tilpasses til flydende fundamenter.

"Dynamiske applikationer kræver andre evner. Vi har dem allerede, fordi vi også har olie- og gasapplikationer, hvor kablerne er tilkoblet en flydende platform. Men jeg kan ikke fortælle dig, at teknologien er fuldt ud moden, og vi er stadig i et tidligt stadie," siger Raul Gil, der er driftsdirektør for selskabets søkabelforretning.

Han ser et stort potentiale i flydende havvind, da det kan bringe industrien til eksempelvis Italien, Spanien og Sydfrankrig, hvor de faste fundamenter har svære vilkår på grund af store havdybder.

"Inden for flydende havvind er vi nu, hvor vi var med normal havvind i 2005. Så hvis tingene går godt, vil vi have brug for mindst fem år for at have en meget stor udvikling i fuldskala," lyder det fra direktøren.

Hos danske NKT er meldingen stort set enslydende med den italienske konkurrents. Michael Lyng, der er administrerende direktør, fortæller, at han også ser et stort potentiale i flydende havvind.

"Hele offshore-vindindustrien er interessant, og vi er lidt indifferente i forhold til, om der er tale om faste fundamenter eller flydende, når vi skal levere kabler. Flydende havvind er interessant, for når det bliver et mere udbygget, modent og anerkendt marked, vil det give anledning til, at man kan bruge havvind i nye områder," siger han og fortsætter:

"Når man får alvor får et gennembrud på platformsiden, hvor vi ser et behov for udvikling, så vil markedet også vokse markant. Og det er interessant for os som kabelleverandør."

NKT er klar når markedet er

NKT er ligesom Prysmian vant til at producere dynamiske kabler til olie- og gasplatforme, og selskabet er klar til at levere kabler til havvindprojekter uden faste fundamenter, så snart de bliver efterspurgt.

"Det vil vi relativt nemt kunne løse, og det er ikke på kabelsiden, at der skal ske det store ryk. Der er nogle små modifikationer, men det er der også, hver gang vi laver et havvindmølleprojekt generelt. Vi er klar, når markedet er klar," siger Michael Lyng.

Direktøren fortæller, at NKT normalt kan se tre til fem år frem i tiden, når det kommer til havvindprojekter, og indtil videre ser kabelproducenten ingen større flydende parker inden for den tidshorisont.

"Så jeg forventer, at vi skal på den anden side af fem år, før vi for alvor begynder at se ind i et marked, der vokser markant," siger NKT-direktøren.

NKT har endnu ikke leveret kabler til nogle af de testprojekter, der i gang inden for flydende havvind, mens Prysmian tidligere på året blev valgt som leverandør af kabler til et flydende projekt i Storbritannien.

CIP ser store muligheder for flydende vind i USA - men det er tidligt

Ørsted og Vattenfall lurepasser - rivaler gør klar til flydende vind

Flydende vind kan blive næste succeshistorie - men har lange udsigter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også