EnergiWatch

Analytikere hæfter sig ved stigende Vestas-priser

Trods presset på indtjeningen ser både Jyske Bank og Sydbank positive signaler i den stigende gennemsnitspris per megawatt.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Vestas' resultater i tredje kvartal var ikke særligt gode, når man måler dem op med markedets forventninger.

Men ét datapunkt i regnskabet - den gennemsnitlige salgspris for kvartalets nye ordrer - kaster solskin over onsdagens regnskab.

Det siger analysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, efter at regnskabet viste første stigning i syv kvartaler på det punkt for Vestas.

Helt præcist registrerede Vestas en gennemsnitlig salgspris på 0,78 mio. euro per MW i tredje kvartal. Analytikerne havde kun ventet 0,71 mio. euro per MW - det samme niveau som andet kvartal i år.

"For mig at se er det kardinalpunktet i det her regnskab, at priserne faktisk stiger. Det er meget positivt, at priserne nu er stabiliseret," siger Jacob Pedersen til Ritzau Finans.

Det samme hæfter Jyske Bank sig ved.

"Der er således ikke tegn på et tiltagende prispres i markedet. Det bekræfter vores forventninger om en stabilisering i priserne og vores antagelse om, at det værste er overstået i forhold til det markante fald, vi så i priserne i 2017," skriver bankens analytiker, Janne Vincent Kjær, oven på onsdagens kvartalsregnskab.

Mere end halvdelen af prisforbedringen – 0,04 mio. euro per MW – kom fra såkaldte mikseffekter, altså at kunderne valgte dyrere møller eller ordretyper, oplyser Vestas, hvis topchef, Anders Runevad, også kalder prisniveauet for "stabiliseret".

"Noget af det er ordremiks, men det her er bare anderledes, end hvis der havde stået 0,68 som følge af negativt ordremiks. Jeg synes også, Vestas er ude med en lidt stærkere retorik og fremhæver, at nu er man der, hvor man godt kan sige, at priserne er stabiliseret. Det er et ekstremt vigtigt datapunkt i forhold til udsigterne for 2019," siger Sydbanks Jacob Pedersen.

Selve resultaterne i tredje kvartal er en anelse til den svage side, mener analytikeren, både når man kigger på omsætning og indtjeningen. Men omvendt holder Vestas fast i prognosen for hele 2018, når det gælder toplinje og driftsoverskud.

Mere negativt er det, at Vestas må skrue ned for de ventede frie pengestrømme i 2018. De ventes nu kun at være positive med minimum 100 mio. euro mod tidligere minimum 400 mio. euro.

"Det er bestemt en negativ observation, og det er vel det mest negative punkt, vi har i regnskabet. Men baggrunden er jo Vestas' høje aktivitetsniveau, fordi man må bruge flere penge på at bygge produktionsfaciliteter og binde flere penge i selve produktionen," ræsonnerer Jacob Pedersen.

Samlet set mener han, at udmeldingerne giver grund til optimisme omkring Vestas' fremtid.

"Jeg ser et regnskab, der er med til at bekræfte de udsigter, der er for 2019: at Vestas ikke falder af hesten," opsummerer Jacob Pedersen.

Samme konklusion når Jyske Bank til.

"Regnskabet bekræfter vores positive syn på aktien, der bygger på udsigten til et højt aktivitetsniveau de kommende år og en stabilisering i priserne. Vi vurderer, at bekymringer omkring prispres og stigende toldafgifter er mere end indregnet i den nuværende kurs," lyder det fra Janne Vincent Kjær.

Vestas-aktien stiger 3,2 pct. oven på regnskabet til kurs 443 kr. og topper C25-indekset efter lidt mere end en halv times handel onsdag.

Vinden vender for Vestas: Prisen stiger 10 pct.

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere