EnergiWatch

MHI Vestas-chef: V164-platformen kan leve et godt stykke ind i 20’erne

"Vi tror faktisk, at vi kan presse ret meget mere ud af platformen," siger direktøren.

MHI Vestas varsler et endnu større potentiale i V164-møllen, der allerede er blevet opgraderet i størrelse ad fire omgange - fra 7 til 10 megawatt (MW).

Det siger selskabets co-CEO, Lars Bondo Krogsgaard, oven på den seneste opgradering, fra 9,5 til 10 MW, der blev annonceret denne uge.

Ifølge ham er det fortsat muligt at skrue op på kapaciteten på møllen uden at gøre alt for meget ved sammensætningen.

"Vi tror egentlig, at vi kan leve videre på den her platform et godt stykke ind i 2020’erne. På et eller andet tidspunkt er vi nødt til at tage et spring, men der er stadig god plads," siger Lars Bondo Krogsgaard.

"Det er også vigtigt, at vi hele tiden tilbyder forbedringer i teknikken, men at vi ikke introducerer for store risici, når vi gør det. Derfor er vi så forsigtige med at udvikle tingene grundigt, før vi sætter dem på markedet," forklarer MHI Vestas-direktøren.

Gear gør det nemmere

Den seneste opgradering gælder blandt andet en større gearkasse og mere køling af omformeren. På sigt vil selskabet også se på at skifte andre komponenter – og måske bygge længere vinger, siger han.

Det sidste kan hurtigt give større kapacitet, men øger samtidig vægten og presset på de andre mølledele.

"Det er ting, vi tager undervejs. Det er et spørgsmål om at planlægge det i en fornuftig rækkefølge, så vi langsomt men sikkert kan tilbyde forbedrede produkter uden at skulle lave kæmpestore teknologispring, som altid er forbundet med risici," siger Lars Bondo Krogsgaard.

At møllen er designet med en gearkasse – i modsætning til Siemens Gamesas gearløse møller – gør det nemmere at opgradere møllen trinvist, mener direktøren.

"Der er er fordele og ulemper ved det, men vi har valgt, at det var bedre for os at have noget, vi evolutionært kunne udvikle videre på uden at skulle lave store spring. Vi tror faktisk, at vi kan presse ret meget mere ud af platformen," siger Lars Bondo Krogsgaard.

Op mod 13 MW?

Direktøren vil dog ikke sætte tal på, hvor langt højere platformen kan nå i kapacitet.

Ifølge analytikere, Ritzau Finans har talt med, er konsensus dog, at den sagtens kan skrues op til 12 MW, hvis det lykkes at sætte lidt længere vinger på. Og 13 MW er måske heller ikke umuligt.

I første omgang sætter MHI Vestas dog den tocifrede mølle i spil ved 10 MW til offshore-projekter, der skal stå klar i 2021

Senvion vil sikre fremtidens nulbud ved våbenkapløb på megawatt

MHI Vestas lancerer 10 MW-mølle

Analysehus: V164’eren kan blive endnu større 

Mere fra EnergiWatch

Fabrikker lukker på grund af høje energipriser

Stigende energipriser tvinger nu producenter af gødning og stål til at lukke fabrikker. Sværvægteren Yara lukker en række europæiske fabrikker, hvilket sender et klart signal om, at der er udsigt til voldsomme prisstigninger på gødning.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs