EnergiWatch

Sydbank: Halv havvindpark solgt til en rigtig skarp pris

Mangel på gode aktiver for langsigtede investeringer gør Ørsteds havmølleparker til en efterspurgt vare, vurderer Sydbank.

Foto: Ørsted PR

Det er en rigtig skarp pris, som Ørsted står til at få for frasalget af halvdelen af havvindmølleparken Hornsea 1, som selskabet allerede varslede et salg af tidligere i år.

Køberen er Global Infrastructure Partners, som betaler 4,46 mia. pund - eller 37,5 mia. kr. - for ejerandelen, og det var en højere pris, end Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank, havde regnet med. Hans bud lød på omkring 31 mia. kr. for halvparten.

"Ørsted regner med, at avancen kommer til at ligge mellem 17-18 mia. kr., og jeg havde indregnet 13,5 mia. kr. Det understreger bare en gang til, hvor super attraktivt et forretningsklima, det er for Ørsted," siger han til Ritzau Finans.

"Der sidder finansielle investorer på den anden side af bordet, som er villige til at acceptere nogle lavere afkast, og som er villige til at betale nogle priser, der gør, at Ørsted kan sælge halve parker for nærmest mere, end det koster at opføre hele parken. Og så giver det sig selv, at så skal Ørsted ikke tænke meget over, om selskabet vil sælge. Det er en guldrandet forretning at sælge ejerandelene," fortsætter Morten Imsgard.

De seneste år er interessen for at købe andele af havvindmølleprojekter været stor, og priserne er vokset, men efter frasalget af Hornsea 1 kan markedet og prissætningen ændre sig.

Ifølge Sydbanks analytiker var den britiske havvindmøllepark, der får en størrelse på 1218 megawatt, nemlig den sidste store park, der har en "super lukrativ" subsidiekontrakt tilknyttet.

"Man kan sige, at det er den sidste del af arvesølvet, Ørsted sælger her. Jeg forventer ikke, at vi kommer til at se flere frasalg fra Ørsted på den korte bane," siger Morten Imsgard.

Sidste år fortalte Ørsteds administrerende direktør, Henrik Poulsen, også, at energikoncernen fremover vil være mere selektiv med at sælge fra, da den ikke længere har samme behov for at skrabe kapital ind via de såkaldte "farm downs".

"Ørsted behøver jo ikke længere at sælge fra for at finansiere investerings- og udrulningsplanen. Fremover bliver det også mere komplekst at sælge projekter, hvor der er mere risiko og eksponering mod udsving i elpriserne. De finansielle investorer skal tilbage til tegnebrættet og finde ud af, hvordan den type projekter i havvindindustrien skal prises," siger Morten Imgsard fra Sydbank.

Han henviser til, at de projekter, som Ørsted vandt for flere år siden, i høj grad er tilknyttet lange lukrative aftaler om støtte, som også kaldes subsidier, fra myndighederne. Det gælder også Hornsea 1, som blev vundet i 2012 med en 15-årige subsidiekontrakt.

Det betyder, at parken først efter 15 år vil være eksponeret mod udsving i elprisen. Særligt de seneste to år er konkurrencen inden for havvind i Europa taget til, og det har ført til et markant faldende støtteniveau i blandt andet Storbritannien, Tyskland og Holland.

I de sidstnævnte lande har Ørsted og den svenske konkurrent Vattenfall også vundet auktioner med nulbud - det vil sige uden et statsligt tilskud per megawatt-time.

 

Ørsted polstrer investeringssparegris voldsomt efter salg af Hornsea 1 

Millionindsprøjtning i jysk brintselskab skal bane vej for globalt gennembrud 

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs