EnergiWatch

Debat: Vindbranchen må kæmpe hårdt for den rette arbejdskraft

Størstedelen af de danske underleverandører inden for vindteknologi er placeret langt fra de store ingeniøruddannelser i København og Aarhus. Alligevel kan man som virksomhed gøre meget for at tiltrække de rette medarbejdere, lyder det i dette debatindlæg fra den adm. direktør i Gram & Juhl A/S.

Foto: Siemens

Det er ikke nogen hemmelighed, at der er mangel på arbejdskraft i Danmark, specielt indenfor ingeniørfagene. Vi er en vidensvirksomhed med base i Syddanmark, og her er problemet åbenlyst, og vi ikke er alene om denne udfordring.  

De største udfordringer, vi møder, er: 

– At hente udenlandske medarbejdere til Danmark er meget ressourcekrævende, specielt når man ikke er store nok til at få en fast track ordning hos SIRI. 

– Det er naturligvis meget positivt, at de fleste kommuner nu har bosætningskonsulenter til at hjælpe folk med at finde sig til rette, men det er fortsat problematisk, at man ikke kan regne med, at der er medarbejdere i Borgerservice, der taler andet end dansk.

– Vores virksomhed ligger placeret tæt på motorvej for at lette adgangen for vores medarbejdere, vi ligger i et område med skøn natur, gode boliger, skoler, fritidsaktiviteter og et rigt kulturliv.

– Vi er ikke udkanten af noget, vi er lige midt i et aktivt erhvervsliv og spændende privatliv. 

Hvad gør vi for at overkomme disse udfordringer: 

For at skaffe de medarbejdere, specielt ingeniører inden for Computer Sceince/programmering, vi har brug for, har vi ændret vores rekrutteringsvaner og afsøgningsområde. For os er nationalitet og nuværende bopæl underordnet, for os er det kompetencerne, der er afgørende.  

Vi arbejder tæt sammen med SDU for at gøre os selv til en attraktiv option for de studerende, når de er færdige, vi arbejder aktivt for organisationen Work Live Stay for at gøre hele vores område attraktivt for medarbejdere og deres partnere.  

Det handler også om fastholdelse – at få de gode medarbejdere til at blive. Her formår vi at gøre det attraktivt for medarbejdere med en god arbejdskultur med højt til loftet, og spændende projekter. Vores organisationssprog er engelsk, hvilket gør det en hel del nemmere for udenlandske medarbejdere at falde til på arbejdspladsen.  

Vi søger på alle kanaler og netværker – og det hjælper, men der kan gøres mere.  

Der er mange muligheder for at forbedre situationen: 

– Flere uddannelsesinstitutioner i området vil hjælpe med at fastholde arbejdskraften lokalt. 

– Syddanmark er et spændende, internationalt orienteret samfund med et rigt forenings og kulturliv – lad os få det i medierne

– Spred budskabet om at der findes spændende jobs, gode lønninger og internationale muligheder i mange brancher og virksomheder.  

Vi er optimistiske og tror på, at vi nok skal finde den arbejdskraft, vi mangler, med de ovenstående tiltag.

 

Axel Juhl er uddannet ingeniør fra DTU. Han var i 1997 medstifter af virksomheden Gram & Juhl, der udvikler systemer til overvågning og optimering af vindmøller. Selskabet havde i 2016/17 en bruttofortjeneste på godt 38 mio. kroner.

 

To danske underleverandører indleder samarbejde 

Siemens Gamesa peger på en række danske leverandører i Taiwan 

Mere fra EnergiWatch

Ny analyse viser vigtigheden i at bygge og drive energisystemer samlet

I rapporten Systemperspektivanalyse 2022 slår Energinet fast, at det er nødvendigt at tænke på tværs af sektorer og i stedet udvikle og drive det som ét samlet system. Det vil give den maksimale værdiskabelse af den grønne omstilling samt opretholdelse af en høj dansk forsyningssikkerhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs