EnergiWatch

Henrik Poulsen: Leverandører skal også have en fornuftig indtjening

Omkostningsreduktioner i industrien skal ikke kun gå ud over underleverandørerne, mener Ørsted-topchef Henrik Poulsen.

Foto: Stine Bidstrup, Polfoto

Leverandørerne kommer ikke til at stå tilbage med regningen, i takt med at priserne på havvind bliver presset ned som følge af øget konkurrence og mindre tilskud.

Omkostningerne skal dog reduceres yderligere, og det skal ske i hele forsyningskæden, siger topchef for Ørsted Henrik Poulsen.

"Jeg tror ikke, at leverandørerne står tilbage med regningen. Det er klart, at leverandørerne også skal have en fornuftig indtjening, og der vil være en kolossal vækst på global plan, så det tror jeg på," siger Henrik Poulsen til Ritzau Finans.

I takt med at støtteordningerne bliver mindre værdifulde rundt omkring i Europa, skal Ørsted også selv være opmærksom på omkostningerne.

"Vi skal blive ved med at sænke omkostningerne på havvind og gøre grøn energi billigere. Det er mange af de samme håndtag, vi skal anvende. Det er systematisk at arbejde med innovation samt skalere vores værdikæde," siger Henrik Poulsen.

Den administrerende direktør i Ørsted kunne torsdag efter flere års arbejde erklære den 145 kvadratkilometer store havvindmøllepark Walney Extension for åben.

Walney Extension blev vundet i et marked, hvor det var småt med konkurrence, og støtteordningerne var noget mere attraktive, påpeger aktieanalytiker i Sydbank Mortens Imsgard.

"Walney blev vel nærmest vundet, uden at der var nogen, som bød ind på det. Efterfølgende kan man vel også se tilbage på, at det vidst var for høje subsidier, der blev givet Ørsted på de projekter," siger Morten Imsgard.

I Walney Extension er de største møller leveret af MHI Vestas. Møller, hvis rotordiameter måler 164 meter, og hvor hver vinge vejer 34 ton. Ifølge Henrik Poulsen er møllerne en afgørende brik i forhold til at få omkostningerne ned.

"Det er alle dele af en havvindmøllepark, som skal effektiviseres, men det er også møllerne, der skal blive større," fastslår han.

Aktieanalytiker i Sydbank Morten Imsgard er enig. Han mener, at de projektudviklere, som står tilbage som sejrherrer, er dem, der kan presse prisen mest.

"Det vigtigste er omkostningseffektivitet - det handler om at kunne opføre parkerne billigst muligt, og de projektudviklere med de bedste løsninger og med de laveste omkostninger kommer til at vinde på den lange bane," siger Morten Imsgard.

Pensionsselskaber klar til at skrue op for investeringer i vind og sol Henrik Poulsen: Afkast skal matche risikoen i USA Ørsted-chef: Europa er hovedfokus så langt øjet rækker PKA-chef: Stigende interesse for havvind kan presse afkastet Ørsted-direktør: To leverandører giver os mulighed for at sammenligne 

 

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs