EnergiWatch

PFA ser på flere havvind-projekter trods lavere afkast

Selvom guldregnen over de europæiske havvindmølleprojekter er ved at rinde ud, så er der fortsat attraktive projekter, mener pensionskassen PFA.

Foto: Dong Energy

Tiden med attraktive støtteordninger og høje afkast på havvind er formentlig forbi, mener investeringsdirektør i pensionsselskabet PFA, Henrik Nøhr Poulsen.

Men det skræmmer ikke pensionsselskabet fra at foretage yderligere investeringer i branchen. Samtidig er PFA optaget af at sikre, at investeringer i energisektoren sker i selskaber, der har grønne strategier.

Henrik Nøhr Poulsen var torsdag med til åbningen af Ørsteds Walney Extension, da pensionskassen ejer 25 pct. af parken.

"Det her projekt, vi åbner, er et af de sidste af de gamle med meget attraktivt støtteordning. Det betyder ikke, at det er uattraktivt fremadrettet. Det er bare en lidt lavere indtægt, vi får fra strømmen, og det betyder også, at vi skal acceptere et lidt lavere afkast," siger Henrik Nøhr Poulsen til Ritzau Finans.

Henrik Nøhr Poulsen er bekendt med de usikkerheder, der er ved havvindmøller, og han peger selv på, at det handler om, hvor billigt og effektivt møllerne kan bygges, hvor meget det blæser, og hvad strømmen kan sælges til. Men nogle projekter er fortsat så attraktive, at PFA ser nøje på dem:

"Vi kigger på en række forskellige projekter i Nordeuropa, mere specifik kan jeg ikke være, for flere af dem involverer børsnoterede virksomheder, og det er inden for havvindmøller," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Ser på grønne strategier

Walney Extension er pensionskassens blot anden vindmøllepark. Henrik Nøhr Poulsen mener, at det er vigtigt, at energiselskaber satser på grøn energi.

"Jeg tror, der kommer til at ske en form for udskilningsløb i at de selskaber, der forstår at udvikle sig mod en mere bæredygtigt strategi med mere vedvarende energi. De vil få mere succes," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Han mener, at Ørsted er et godt eksempel på et selskab, der har gennemgået en udvikling fra at være et olie- og gasselskab under navnet Dong Energy til nu at have rettet fokus på grøn energi, og det er sådanne strategier, han kigger på, når der skal investeres.

"Vi holder meget øje med, hvor selskabet er på vej hen, når vi investerer. For hvis det bare forsat kører ned af det gamle olie- og kulspor, så er vi overbeviste om, at det bliver en dårlig investering på sigt, og det skal vi allerede have med i vores vurderinger i dag," lyder det.

Han er dog ikke afvisende for, at pensionskassen kan investere i et olie- eller kulselskab, så længe den langsigtet strategi er på plads. Pensionskassen har da også allerede investeringer i nogle af verdens største olieselskaber som aktieinvesteringer, men han påpeger, at de selskaber også er ved at bygge vindmøller.

"For os er det mere en vurdering af, hvor langtidsholdbar er den strategi, selskabet har, frem for at tingene er sorte eller hvide. Så vi går ikke ud og ekskluderer olie eller kul, men vi har det med i vores vurderinger af den enkelte investering," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Mere fra EnergiWatch

Equinor starter brandramt gasanlæg op igen

Equinors anlæg for flydende gas i den nordnorske by Hammerfest blev i 2020 raseret af en stor brand. Siden har en genåbning været udskudt flere gange, blandt andet på grund af coronakrisen. Nu starter anlægget snart op igen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs