EnergiWatch

Ørsted-direktør: To leverandører giver os mulighed for at sammenligne

"Vi har behov for at få presset prisen på strømmen ned, og den allervigtigste faktor er, at der er konkurrence omkring møllerne," siger projektlederen på verdens største havvindmøllepark, Walney Extension, der åbnes i dag.

Foto: PR Ørsted

Walney Extension, som er verdens største havvindmøllepark og ejet af danske Ørsted, bliver torsdag åbnet.

Parken, som ligger ud for Englands nordvestlige kyst, udgøres af 40 MHI Vestas-møller på hver 8 megawatt (MW) og 47 Siemens Gamesa-møller på 7 MW.

Det er første gang, at der er brugt møller fra to forskellige leverandører i et tilsvarende projekt, og Ørsteds britiske landechef, Matthew Wright, peger på, at det giver Ørsted mulighed for at sammenligne leverandører.

"Vi vil få noget sammenligneligt data, i forhold til hvordan de præsterer, hvilket jeg tror vil være meget værdifuldt, og det kan samtidig fungere som stimuli, så de begge kan forbedre sig," siger Matthew Wright til Ritzau Finans.

Peter Rom Poulsen er projektleder på Walney Extension og har været med til at bygge parken op fra bunden. Han ser det også som en god mulighed for at sammenligne producenterne, men også for at man fremadrettet kan presse prisen.

"Så kan vi se på, hvordan de to leverandører klarer sig mod hinanden, og det er noget vi vil sammenligne og vurdere løbende. Den viden kan vi jo bruge fremadrettet," siger han.

"Vi har behov for at få presset prisen på strømmen ned, og den allervigtigste faktor er, at der er konkurrence omkring møllerne," siger Peter Rom Poulsen.

Tiden var en vigtig faktor

En af grundene til, at der er brugt møller fra to leverandører til at bygge den enorme park færdig, er også, at tiden var en vigtig faktor for Ørsted. Selskabet ville gerne have parken færdig så hurtigt som muligt.

"Vi ville gerne have parken bygget rimelig hurtigt, og vi spurgte begge leverandører. De var i stand til at levere til os rimelig hurtigt, og derfor valgte vi at splitte mellem de to," siger Matthew Wright.

Da det er første gang, at to vindmølleproducenters produkter skal stå i samme park, kaster det også nogle ingeniørmæssige udfordringer af sig, og der er installeret speciel software i begge møller, som gør, at møllerne kan levere strøm til samme kabler.

"Det er noget specielt, der er udviklet der, da du er nødt til at sikre, at tingene passer sammen. Softwaren sikrer, at man kan føde strøm fra en Vestas-mølle ind på det eksportkabel, der egentlig var dedikeret til Siemens-Gamesa møllen," siger Peter Rom Poulsen.

Ørsted går tilbage i andet kvartal - men ser positivt på 2018

Ørsted: Håber på jackpot i havvind

Mere fra EnergiWatch

IEA: Atomkraft kan stå til at få comeback

I takt med at verden skal finde måder at takle den verserende energikrise på, har energikilder som atomkraft gode muligheder for at spille en signifikant rolle, lyder budskabet fra Det Internationale Energiagentur (IEA) i dugfrisk rapport.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs