EnergiWatch

Vestas efterlyser større statslig kreditrisiko i Grækenland

Den danske eksportkreditfond, EKF, og private forsikringsselskaber er fortsat tilbageholdende med at afdække risici i Grækenland, og det undrer Vestas' græske chef i landet, hvor den danske vindmølleproducent er største leverandør.

Foto: Reni-DS

Vestas efterlyser ifølge Børsen et større engagement fra den danske eksportkreditfond, EKF, i det gældsramte Grækenland. Fonden er fortsat tilbageholdende med at yde kredit efter mange års gældskrise, hvor landet var tæt på statsbankerot.

"EKF burde være en partner for os. Og hjælpe med den internationale finansiering, det er svær at finde, fordi der er en landerisiko hæftet på Grækenland. Netop energiinvesteringerne var under krisen det eneste vore fire systemiske banker ville låne ud til. De har netop på en konference alle fortalt, at de stort set aldrig har tabt penge på energiinvesteringer," siger Marios Zangas, head of Vestas Hellas & Cyprus, til avisen.

Vestas er med en markedsandel på 51 pct. Grækenlands største leverandør af vindmøller i branchen til landet, som de seneste to år har budt på stærk fremgang i installeret vindmøllekapacitet, skriver Børsen.

Afdelingschef i EKF, Jørn Fredsgaard Sørensen, siger til avisen, at den økonomiske risiko i Grækenland er så stor, at man kun "afdækker de risici, som Atradius og andre private forsikringsselskaber tager for fødevare- og medicineksport, ligesom han understreger, at Grækenlands gældsproblemer foreløbig er skubbet yderligere ud i fremtiden.

Grækenland har siden 2010 været afhængig af krisehjælp fra EU og internationale kreditorer. Men nu er det slut, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. I dag mandag ophører den tredje og indtil videre sidste græske hjælpepakke, og det sydeuropæiske land, hvis gældskrise fik hele det europæiske samarbejde til at vakle, skal nu igen til at stå på egne økonomiske ben.

"Det er en milepæl for både Grækenland og for EU," siger Jakob Ekholdt Christensen, chefanalytiker i Danske Bank og tidligere medarbejder i EU-Kommissionen, hvor han var med til at forhandle om hjælpepakker til Grækenland, til avisen.

Jesper Rangvid, professor på CBS, kalder det "et positivt tegn, at Grækenland nu skal tilbage til normale vilkår", og at økonomien i landet trods fortsat krise i form af bl.a. stor arbejdsløshed i bedring.

Grækenland vil udbyde 2,6 GW sol og vind

Nordex henter græsk ordre

Grækenland får grønt lys til grønne auktioner

Vestaskunde på shoppetur i Italien

 

 

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere