EnergiWatch

Dansk opfinder styrer Goldwinds vinger

En lille dansk virksomhed har være med til at udvikle teknologi, der styrer vingerne på Goldwinds vindmølle. Ejer og stifter håber nu på, at der kan falde lignende opgaver af i fremtiden.

(Rettelse: citat omkring hydrauliske pitchsystemer præciseret)

Den 31-årige Thomas Schmidt stiftede for knap tre år siden firmaet Schmidt Innovation. Her er kræfterne de sidste to år blevet brugt på at løse opgaven med at udvikle styring af vingerne på Goldwinds vindmøller.

Kort fortalt arbejder Schmidt Innovation med det, man kalder mekatronisk produktudvikling, som er en sammentrækning af mekanik og elektronik. Selv beskriver Thomas Schmidt det som om, at virksomheden bygger bro mellem specialiserede faggrupper og teknologier, så alle kompetencer er samlet et sted.

For to år siden blev Thomas Schmidt af omveje hyret af den danske virksomhed Hydratech Industries, der er leverandør til vindmølleindustrien. Hydratech havde fået til opgave at levere komponenter til Goldwind, ligesom virksomheden har gjort til Siemens i mange år. Der var blot et enkelt problem;

"Goldwind havde ikke tidligere anvendt hydrauliske pitch systemer, og det kunne Hydratech levere. De havde dog brug for assistance på controller siden og spurgte således, om jeg ikke ville hjælpe med at lave styringen til Goldwind," siger Thomas Schmidt og fortsætter:

"De har et dygtig team med mange års hydraulikerfaring, og jeg hjalp dem så med at indføre den nye B&R controller teknologi."

Styringen kan bruges på X20 PLC fra B&R Industriautomatisering. Det var faktisk netop B&R, der er et datterselskab til ABB, som sendte opgaven videre til Thomas Schmidt. For i første omgang kontaktede Hydratech nemlig B&R, der baseret på tidligere samarbejder mente, at Schmidt Innovation var den perfekte virksomhed til at løse udfordringen.

I dag er Schmidt Innovation ikke ligefrem det, man vil betegne som en stor virksomhed, da den blot tæller tre mand. Men Thomas Schmidt håber på, at opgaven har været med til at slå hans navn fast i branchen.

"Jeg håber på, at der er nogen, som kobler mig sammen med det her. At de ved, at der sidder en lille virksomhed, der har løst en så stor opgave, og at hvis der andre, der har lignende opgaver, så de ved, at jeg findes," siger Thomas Schmidt og fortsætter:

"Mine tanker er fremadrettet, at jeg fortsætter med at hjælpe Hydratech lidt, og så må vi se, hvad der viser af muligheder på sigt, i forhold til om der er andre, der ønsker at få lavet et eller andet," siger Thomas Schmidt.

Tidligere har Thomas Schmidt blandt andet været med til at gøre produktidéer til prototyper for selskaber som AGCO, B&R, ABB, Kongskilde, Hydratech Industries og Kverneland.

Havovervågning med drone

Selvom Thomas Schmidt og Schmidt Innovation ikke har sluppet vindmøllestyringen hos Hydratech og Goldwind helt endnu, arbejder virksomheden på et andet projekt.

Her er de ved at udvikle en droneovervågning, der kan hjælpe miljøstyrelsen, der er forpligtiget til at overvåge vores havmiljø.

Her er der nedsat en række miljøindikatorer, som styrelsen skal holde øje med. Et af dem er ålegræs, der vokser på havbunden og kræver lys for at overleve, hvilket blandt andet siger noget om, hvor klart vandet er.

Thomas Schmidt forklarer, at måden det i dag bliver undersøgt på er ved, at der bliver sendt et forskerhold ud til 422 forskellige steder i Danmark, hvor der skal trækkes en slags slæde henover havbunden, der så optager video.

"Når man så har videomaterialet fra Danmarks kyster, skal det så til at analyseres, hvor mennesker sidder og kigger på, hvor meget sand og ålegræs der f.eks. er. Det tager lang tid og koster mange penge. Miljøstyrelsen vurderer, at denne ene miljøindikator hvert år koster et tocifret millionbeløb," siger Thomas Schmidt.

I stedet vil Thomas Schmidt løse opgaven ved hjælp af droner og satellitbilleder, der kan vise, hvor ålegræsset er. Herefter bliver der sendt en drone ud, der kan dykke et kamera ned og tage billeder af ålegræsset.

Næste trin i processen er så at løse det slidsomme analyseringsarbejde.

"Her vil jeg bruge machine learning og kunstig intelligens, som gør det muligt at træne en computer til at foretage analysen," forklarer Thomas Schmidt.

Innovationsfonden har allerede skudt en halv million kr. i projektet, der skal blive til i samarbejde med Miljøstyrelsen og Aarhus Universitet.

"Det er den helt store tanke, at når vi først har fået det på plads i Danmark, så er der et eksportmarked i det, for man gør det her i alle EU-lande," siger Thomas Schmidt.

Equinor giver havvindmøllepark nye superheltekræfter

"Forskningen i vedvarende energi går alt for langsomt"

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere