EnergiWatch

Danmarks nye kæmpestore vindmøllepark rejser sig

Den igangsatte nye havmøllepark ved Horns Rev gør vindmøllestrømmen billigere end nogensinde før.

Billede fra Horns Rev 2. | Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger

Den allerførste af 49 kæmpemøller i Danmarks foreløbigt største og næste havmøllepark, Horns Rev 3, har netop fået vingerne på i Nordsøen ud for den jyske vestkyst.

Parken vil dække det årlige elforbrug hos op mod 425.000 danske hjem. Det er første gang i fem år, at der bygges en ny, stor havmøllepark i Danmark.

For Vattenfalls danske landechef, Michael Simmelsgard, er det en milepæl, og det mener han også, at det er for energisystemet i Danmark.

"Vi får nu en markant større elproduktion fra vindmøller. Det er et stort skridt i udviklingen af offshorevind, som har bragt prisen på vindmøllestrøm ned, og de næste vindmølleparker bliver jo blot endnu billigere," siger han.

Det betyder, at havvindmøller for alvor bliver en vægtig faktor i en fossilfri fremtid og i elektrificeringen af det danske energisystem."

Vattenfall er Danmarks største udvikler af havvind og vil investere mere end 20 mia. kr. i Danmarks grønne omstilling frem mod 2022. Ud over Horns Rev 3 skal Vattenfall opføre de kommende kystnære havmølleparker Vesterhav Syd og Nord ved Søndervig samt Kriegers Flak i Østersøen.

I brancheorganisationen Dansk Industri ser man frem til endnu mere dansk vindenergi til konkurrencedygtige priser.

"Vindproduktion udgør på de bedste dage allerede nu mere end det samlede danske elforbrug. Med det historiske energiforlig i år kan vi se frem til, at vi vil få 100 procent grøn strøm i kontakten over hele året i 2030," siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Horns Rev 3 vil øge den årlige danske elproduktionskapacitet fra vind med over 12 pct. Møllerne er produceret af MHI Vestas og sejles ud fra Esbjerg Havn. Arbejdet med at installere resten af møllerne forventes at vare til november, og parken ventes i drift i starten af 2019.

/ritzau/

Mere fra EnergiWatch

Green Power Denmark roser "historisk aftale"

Danmark bevæger sig med ny klimaaftale mod en grønnere, friere og mere elektrisk fremtid, lyder det fra brancheorganisation, mens projektudvikler kalder det ”afgørende”, at det vil gøre det lettere og hurtigere at sætte vedvarende energianlæg op på land.

DI: Politikerne har taget ansvaret på sig

Ny aftale om grøn varme og vedvarende energi skruer gevaldigt op for tempoet på den grønne omstilling, mens den vil frigøre Danmark fra brugen af russisk gas, lyder det fra erhvervsorganisationen Dansk Industri.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs