EnergiWatch

Stålpriser og fortsat salgskonkurrence giver panderynker i vindmøllebranchen

Der er faldet mere ro på priskrigen i vindmøllebranchen, men den er ikke slut endnu. Og samtidig vil de stigende stålpriser koste dyrt for de store mølleproducenter, mener storbanken HSBC.

Foto: Siemens Gamesa

Priskrig og stålpriser er to af de største årsager til, at HSBC holder igen med euforien omkring vindmølleselskaberne.

HSBC giver anbefalingen "hold" til både Vestas og Siemens Gamesa, og sænker kursmålet for begge med henholdsvis 2,4 pct. til 410 kr. og 5 pct. til 11,7 euro. Tyske Nordex får derimod anbefalingen "reducér" og et kursmål langt under det nuværende niveau.

"Vi fortsætter med at tro, at risikoen for forstyrrelser i efterspørgslen på vindenergi aftager, men nøglerisikoen for vindmølleproducenter handler om indtjeningen. Leveringerne i andet kvartal bør understrege den svækkede toplinje set mod sidste år, hvilket presser marginerne. De næste kvartaler byder på levering af møller solgte til lavere priser, så indtjeningsrisikoen kan vare ind i 2019," skriver HSBC.

Godt nok havde både Vestas og Nordex stærk ordreindgang i andet kvartal, men prisfaldet fra de seneste år er endnu ikke stoppet.

Samtidig stiger stålpriserne, så de nu ligger 35-60 pct. højere i USA på grund af de nye toldsatser, der blev indført i marts.

"Vores analyse antyder, at højere stålpriser i USA i sig selv vil øge råvareomkostningerne med 2-3 pct. Vestas og Siemens Gamesa er mest eksponeret over for den risiko på grund af deres fabrikker i USA. Vi forventer, at producenterne vil redegøre for, hvordan de kan håndtere de højere omkostninger, når de kommer med resultater for andet kvartal," skriver HSBC.

HSBC's nye kursmål er blot 3,4 pct. højere end Vestas-kursen onsdag eftermiddag på 396,50 kr. Vindmølleaktien har givet et negativt afkast på lidt over 5 pct. hidtil i 2018.

Vestas får ordre på 21 megawatt i Finland Jupiter Bach satser på havvind og emerging markets Nytænkning redder Jupiter Bach ud af prispres Havmølleproducent fyrer 260 i Tyskland 

Mere fra EnergiWatch

Kanslerkandidat bringer Vestas-lussing ind i valgkamp

Efter en tysk valgkamp, hvor klima har fyldt alt og ingenting, kastede Vestas mod slutningen en granat, der gav genlyd med kritik af mølleproducenten for dårlig stil og dårlig timing, samt af regeringen for en dårlig energipolitik.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs