EnergiWatch

MHI Vestas-chef: Skal udvikle os uden at "disrupte" værdikæden

"Vi tror ikke, at vi er nødt til at haste mod den næste generation og "disrupte" hele værdikæden. Vi vil forblive i toppen i den nuværende kamp om størrelsen, men vi mener ikke, at størrelsen er det eneste, der betyder noget," lyder det fra direktøren.

Investeringer og opgraderinger af den nuværende havvindmølleplatform vil være nok til, at MHI Vestas, der er et joint venture mellem Vestas og japanske Mitsubishi, kan stå godt i konkurrencen i mange år endnu.

Sådan lød det fra Philippe Kavafyan, der er administrerende direktør for MHI Vestas, under en samtale med journalister på Global Offshore Wind-konferencen i Manchester.

"Vi fortsætter med at investere og opgradere vores platform. Vi mener, at hvis vi udnytter fleksibiliteten i vores teknologi, så vil vi være i stand til at forblive konkurrencedygtige og at bygge på vores momentum i værdikæden," sagde han.

Ifølge direktøren handler konkurrencedygtigheden inden for havvind ikke kun om møllerne, men også hele fundamentet, skibene og i sidste ende modningen af teknologien og industrialiseringen af den samlede proces og branchen som helhed.

Vil ikke haste frem

Det er også en af årsagerne til, at Philippe Kavafyan ikke tror på, at det vigtigste lige nu er at gå meget hurtigt frem i kapløbet om at kunne tilbyde de største møller til kunderne, som tæller udviklere af havvind og energiselskaber.

"Vi tror ikke, at vi er nødt til at haste mod den næste generation og "disrupte" hele værdikæden. Vi vil forblive i toppen i den nuværende kamp om størrelsen, men vi mener ikke, at størrelsen er det eneste, der betyder noget," sagde direktøren.

Havvindmølleproducenten har med sin V164 på 9,5 megawatt aktuelt den største mølle på markedet, efter at den løbende er blevet opgraderet fra sin oprindelige version på 7 megawatt.

"Vi har en del optimering af platformen foran os. Både når det kommer til volumen og teknologi. Det er det, der gør os sikre på, at vi stadig kan være konkurrencedygtige. Volumen er en selvopfyldende profeti. Jo mere volumen du installerer, des mere konkurrencedygtig er du," sagde MHI Vestas-direktøren.

I forbindelse med årsregnskabet for 2017/18 meddelte MHI Vestas også, at V164-møllen er godt på vej mod at blive den første havvindmølle, der når en "tocifret kapacitet", og det bekræftede direktøren igen på konferencen i Manchester.

"Det vil blive en tocifret platform. Den er 9,5 megawatt nu, så vi er ikke så langt derfra," lød det fra Philippe Kavafyan, der ikke ville kommentere konkurrenten GE's tidligere udmelding om, at det er på vej med en havvindmølle på 12 megawatt.

Vil være sikker investering

Ifølge direktøren er effektiviseringen af den samlede værdikæde også vigtig at arbejde med fremover, da det kan være relevant for investeringerne i industrien.

"Det er en anden faktor. Vi vil være en stabil "arbejdshest". Hvis man fordobler eller tredobler den installerede volumen, betyder det også, at man tiltrækker kapital til industrien. Det er et spørgsmål om tillid."

"Vi er nødt til at blive en troværdig og sikker investering og tiltrække kapital, der ikke er dyr. Når man skal levere på det, er konstant innovation og ændrede standarder ikke det bedste."

"Vi tror, at der er brug for mere innovation, og den vej vil vi fortsætte. Vores produkt har aldrig ændret sig så meget som nu. Så jeg siger ikke, at vi skal stå stille, men jeg mener, at vi er nødt til at udvikle os i konkurrencen uden at "disrupte" værdikæden og resten af leverandørkæden," sagde Philippe Kavafyan.

Philippe Kavafyan overtog direktørstolen i april, efter at han i starten af året blev udnævnt til ny CEO for selskabet. Lars Bondo Krogsgaard fungerer desuden som Co-CEO.

MHI Vestas er godt på vej til at få første vindmølle på 10 MW

MHI Vestas ser break-even i 2018/19 efter årrække med minus

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere