EnergiWatch

Olie-topchef: Ørsted er ikke bedre til havvind end os

Den norske oliekæmpe er "lige effektive" med den danske havvindmølleudvikler Ørsted. Det fastslår Equinor-topchef Eldar Sætre i et interview.

Foto: Ole Jørgen Bratland/Statoil

Man skal ikke altid lade sig narre af størrelse. Det mener Equinor-topchef (tidl. Statoil, red.) Eldar Sætre, som i et interview med dagbladet Børsen fredag slår fast, at den store norske olieproducent er mindst lige så god til at bygge havvindmøller som danske Ørsted.

"De har været et ledende spydspidsselskab på faste installationer. Men selvom de er større end os her, er de ikke nødvendigvis bedre. Vi oplever at være lige effektive," siger han til avisen.

Han siger også, at Equinors mangeårige arv som Statoil har gjort selskabet bedre i stand til at arbejde med offshoreinstallationer. En fordel, som Equinor "spiller på."

Børsen oplyser, at Equinor målt på omsætning var seks og en halv gange så store som det danske energiselskab i 2017. Et andet mål for selskabernes kapaciteter inden for havvindmøller kunne være at se på, hvor mange havvindmøller, selskaberne rent faktisk har bygget.

Leder man efter de tal, tegner der sig et lidt andet billede.

Equinor oplyste i forbindelse med sit årsregnskab for 2017, at man på daværende tidspunkt ejede produktion fra offshoremøller for en samlet kapacitet på 290 MW. Hos Ørsted var det samme tal 2.500 MW ved årsafslutningen, altså mere end otte og en halv gange mere end Equinor.

Det norske olieselskab forklarer også i sit regnskab, at selskabets ejerandel af udviklingsprojekter summerer op til 190 MW.

Equinor opførte sin første kommercielle havvindmøllepark ved Sheringham Shoal i 2011, og det er altså 20 år efter Ørsteds første, Vindebyparken fra 1991. Den blev dekommissioneret sidste år.

Eldar Sætre siger til Børsen, at regeringens planer om en 800 MW stor dansk havvindvmøllepark "vil passe godt ind" som et nyt projekt hos Equinor.

Statoil-topchef med "vældig ambitiøs" målsætning for grøn energi

Statoils topchef i lønhop sidste år

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Vestas vælger tysk logistikpartner i Nordamerika

Den danske vindmølleproducent, der fra årsskiftet skifter DSV ud med Mærsk som primær logistikpartner, får fremover distribueret komponenter og reservedele i Nordamerika af en tysk logistikvirksomhed.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs