EnergiWatch

Medie: Havvindudvikler pønser på milliardsalg

Den store overraskelse i Taiwans nylige havvindudbud overvejer ifølge Bloombergs kilder frasalg på mindst en milliard dollar – og måske af hele butikken.

Foto: EnBW

Tyske Wpd leder angiveligt efter en gedigen kapitalindsprøjtning. Anonyme kilder fortæller Bloomberg, at vindudvikleren søger investorer, der er klar til at skyde mindst 1 mia. dollar (6,3 mia. kr.) ind i forretningen, mens muligheden for at overtage hele selskabet også skulle være en mulighed.

Udfordringen for Wpd skulle være et voksende behov for likvider til det fremtidige behov. Det senest tilgængelige oplysninger på den tyske pendant til virksomhedsregistret, Bundesanzeiger, omhandler 2016-regnskabet og giver derfor ikke nødvendigvis en relevant forklaring. Især fordi den umiddelbart mest nærliggende årsag blot ligger en måned tilbage.

I april var Wpd således den største vinder i det første taiwanske udbud af havvind. Foran finansielle storspillere som Ørsted, CIP og ENBW sikrede den tyske udvikler sig 1.056 af de 3.836 MW, Taiwans regering uddelte netkapacitet til. Tillige skal halvdelen af det 708 MW store Yunlin-projekt stå klar i 2020 frem for i 2025 som broderparten af de øvrige projekter i udbuddet.

Selv afviser Wpd over for Bloomberg at kommentere artiklen.

Siden midten af 1990'erne har Wpd udviklet mindre landmølleprojekter i især Tyskland og Frankrig. Men selskabet har også i en årrække taget del i udviklingen af havvind og har andele i de tyske projekter Baltic 1, Butendiek og Nordengründe. Samt enten helt eller delvist ejerskab af udviklingsprojekter i bl.a. Sverige, Finland og Frankrig, hvor Wpd er en del af det konsortium, Ørsted tidligere var med i.

Visse husker muligvis også, at selskabet i konsortium med Hofor bød på Kriegers Flak og planlagde et bud på de kystnære havmølleprojekter i Danmark. Det sidste blev dog trukket tilbage med regeringens daværende antipati mod havvind som begrundelse. Ligeledes har Wpd deltaget i men ikke vundet udbud i USA.

I USA har det hidtil i høj grad været europæiske sværvægtere som Ørsted, CIP og Statoil, der har sikret sig områder. Ikke langt fra hvad tilfældet i øvrigt har været i Europa. Den tyske udvikler, der i årtier har været drevet af stifter Gernot Blanke og Achim Berge, er således en af de få tilbageværende småspillere i det kapitaltunge havvindbranche. Noget, der ifølge Bloombergs oplysninger altså kan komme til at ændre sig.

CIP matcher Ørsted i Taiwan

Ørsted-konkurrent vinder 1 gigawatt i Taiwan

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs