EnergiWatch

Vestas-chef efter Siemens' ordreboom: Ordrer kommer af natur ujævnt

"Hvis jeg ser på vores position og på markedet generelt, med de volumener, der ligger for potentielle ordrer fremadrettet, så ser jeg et meget favorabelt marked," lyder det fra Runevad, der selv fremhæver to højdepunkter i kvartalsregnskabet.

Foto: KRABBE LARS/POLFOTO

Vestas landede i årets første tre måneder langt færre ordrer på landbaserede møller end selskabets største konkurrent, Siemens Gamesa, men det virker dog ikke til at bekymre Vestas' administrerende direktør, Anders Runevad, som henviser til, at ordrerne falder ujævnt kvartalerne imellem.

"Ordrer vil af natur komme ujævnt mellem kvartalerne. Hvis jeg ser på vores position og på markedet generelt, med de volumener, der ligger for potentielle ordrer fremadrettet, så ser jeg et meget favorabelt marked. Jeg er ikke så bekymret i forhold til vurdering af ordreindgangen kvartal til kvartal," siger Anders Runevad i et interview med Ritzau Finans.

Vestas havde i første kvartal en ordreindgang på 1629 megawatt, hvilket var noget under niveauet på 2049 i samme periode sidste år. Siemens Gamesa oplevede i samme periode omvendt en vækst i ordreindgangen på hele 54 pct. til 2464 megawatt.

Ifølge et estimat fra Ritzau Estimates havde analytikerne ventet en samlet ordreindgang for Vestas i kvartalet på 1751 megawatt.

Vestas har opgjort den gennemsnitlige salgspris for mølleordrerne i første kvartal på 0,73 mio. euro per megawatt mod 0,88 mio. euro per megawatt i samme kvartal året før. Det svarer til et fald på 17 pct.

"Det er selvfølgelig positivt med sekventiel stabilisering, men med det sagt, så er det stadig et meget konkurrencepræget marked, hvor vi må kæmpe om "levelized of energy" (prisen for vindmøllestrømmen, red) for at vinde ordrerne," siger Anders Runevad til Ritzau Finans.

To højdepunkter

Anders Runevad fremhæver to højdepunkter i regnskabet for første kvartal, hvor de ømme punkter er et fald i såvel omsætning som indtjening.

"Et højdepunkt er helt sikkert den rekordstore ordrebog på 21,6 mia. euro, som år-til-år er steget 8 pct.," siger Anders Runevad, som også noterer, at ordrebogen i første kvartal er øget med 700 mio. euro trods en negativ valutapåvirkning på 250 mio. euro.

Det andet højdepunkt, som han fremhæver, er udviklingen i serviceforretningen.

"I service vokser vi organisk med 5 pct. og det er med en meget "sund" driftsmarginal på næsten 27 pct.," noterer Runevad.

Selv om omsætningen i serviceforretningen var mindre end ventet af analytikerne, så overraskede indtjeningen klart positivt i den del af forretningen.

Driftsresultatet, EBIT, i serviceforretningen landede på 98 mio. euro mod estimeret 77 mio. euro af analytikerne ifølge Ritzau Finans.

Det bløde punkt i regnskabet for første kvartal er ifølge Vestas-chefen den faldende indtjening, hvilket dog var en ventet tilbagegang efter et ekstraordinært stærkt første kvartal sidste år.

"Selvfølgelig kan man aldrig være 100 pct. tilfreds, når du har et fald år-til-år, men ud fra en betragtning om, at vi er "on track" i forhold til vores forventninger til hele året, er jeg tilfreds," siger Anders Runevad.

God dækning i ordrebogen

Vestas havde ved udgangen af første kvartal en rekordstor ordrebog med en værdi på 21,6 mia. euro, hvilket giver god sigtbarhed i forhold til de omsætningsforventninger, som vindmølleselskabet har meldt ud for hele året.

"Vi har en rekordstor ordrebog og en god dækning, i forhold til hvad vi forventer at skulle levere i år. Men med det sagt har vi den normale usikkerhed, specielt i forhold til et travlt andet halvår, når det kommer til eksekvering, vejr og vind."

"Vi har også noget valutamæssig modvind, og det har vi forskellige scenarier for, hvordan det kan påvirke hele året. Men vi har god dækning med den solide ordrebog, vi har for levering, og derfor for omsætningsprognosen for hele året," siger Anders Runevad.

Vestas' ordrebog for mølleleverancer udgjorde ultimo første kvartal 9,3 mia. euro, hvilket var 500 mio. euro mere end ved udgangen af 2017.

Vindmølleproducenten fastholdt i regnskabet for første kvartal forventningerne til hele året om en omsætning på 10-11 mia. euro og en EBIT-margin på 9-11 pct.

Vestas-chef: Svært sammenligningsgrundlag og valutamodvind

Hård konkurrence tvinger Vestas tilbage i første kvartal

Mere fra EnergiWatch

3i køber AMP ud af Esvagt

Kapitalfonden 3i, der ejer halvdelen af Esvagt, har aftalt med virksomhedens anden ejer, kapitalfonden AMP Capital, at overtage hele Esvagt for 368 britiske pund, så 3i bliver eneejer. Handelen ventes at falde på plads i første kvartal 2022.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs