EnergiWatch

FTI: Geografisk spredning og USA sikrede Vestas global førsteplads

Den endelige opgørelse fra FTI viser, at Vestas akkurat indtog første pladsen som verdens største vindmølleproducent i 2017.

Foto: Frank Boutrup Schmidt/Vestas

Vestas holdt lige akkurat Siemens Gamesa bag sig i opgørelsen over verdens største vindmølleproducenter i 2017.

Det viser en endelig opgørelse fra FTI Intelligence, som dermed bekræfter den foreløbige opgørelse, som analysefirmaet kom med i slutningen af februar, hvor de specifikke tal for markedsandele dog ikke var opgjort.

Den danske vindmølleproducenten leverede sidste år 8712 megawatt, hvilket gav selskabet en andel af det samlede vindmøllemarked på 16,7 pct., mens Siemens Gamesa, efter sammenlægningen af vindaktiviteterne hos Siemens og spanske Gamesa, blev toer med en andel på 16,6 pct. af verdensmarkedet.

"Vestas bevarede titlen som verdens største vindmølleproducent i 2017 som følge af den danske leverandørs brede geografiske diversificering og stærke udvikling i USA," skriver FTI Intelligence i en rapport.

Siemens Gamesas topplacering skyldes ud over sammenlægningen også selskabets stærke position i offshoresektoren og i Indien samt en forbedret position på det amerikanske marked.

Kinesiske Goldwind var nummer tre på listen hos FTI med en markedsandel på 10,5 pct. efterfulgt af amerikanske GE, som er dumpet nogle placeringer ned og nu ligger med en markedsandel på 7,6 pct.

"GE faldt to positioner til fjerdepladsen særligt på grund af tab på sit hjemmemarked, hvor Vestas var største leverandør for andet år i træk," skriver FTI Intelligence.

Et andet analysefirma, Bloomberg News Energy Finance, er tidligere kommet frem, at Siemens Gameas var større end Vestas i 2017.

Analysefirmaerne har forskellige måder at opgøre markedet på, og tallene kan blandt andet kan afhænge af, hvorvidt møllerne blot skal være leveret, eller om de også skal være sat i drift.

Amerikanere bekræfter Vestas-dominans

Vestas overhalet af Siemens Gamesa: Men er fortsat størst på land

Vestas sidder stadig øverst på vindtronen trods hårdt år 

 

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs