EnergiWatch

Rød blok vil have flere havvindmøller

Står det til Radikale Venstre, skal Danmark være storeksportør af grøn energi.

Foto: Siemens

Flere snurrende vindmøller til havs skal spille en markant rolle i dansk energipolitik frem mod 2030.

Sådan lyder det samstemmende fra partierne i oppositionen forud for forhandlingerne med regeringen, hvor der er milliarder på spil for såvel forbrugere som erhvervslivet. Det skriver Politiken.

"Vi forslår tre nye havvindmølleparker frem mod 2030," siger De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, til Politiken.

Fredag fremlægger De Radikale partiets udspil til en ny energiaftale, der har til formål at forvandle Danmark til storeksportør af grøn energi.

I alt vil partiet frem mod 2030 øge elproduktionen fra havvind med cirka 3000 megawatt. Det første udbud skal finde sted i 2020, sådan at den første havvindmøllepark kan være i drift i 2025, skriver Politiken.

Ifølge udspillet haster det med en undersøgelse af gode placeringer i Nordsøen, hvis Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence, fordi andre lande også for alvor har fået øjnene op for havvind.

Partiet åbner også for muligheden af, at Danmark skal samarbejde med Facebook, Apple og andre multinationale selskaber om det ene udbud.

Idéen er, at selskaberne kan bruge den grønne el til deres nye datacentre på dansk jord. Staten kan samtidig spare en betragtelig del af udgifterne til selve udbuddet.

Udspillet får opbakning fra de øvrige partier i rød blok. Socialdemokratiet går ind til forhandlingerne om en energiaftale med en ambition om, at der opstilles vindmøller, der kan levere mellem 2500 og 3000 megawatt.

"Det vigtige er volumen. Der ligger vi meget godt på linje med de radikale," siger energiordfører Jens Joel (S) til Politiken.

Han kalder det "oplagt", at havvind også skal spille en meget stor rolle i en kommende aftale.

I regeringen har energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) løbende udtalt sig positivt om havvind.

"Regeringen har klart sagt, at havvind skal spille en central rolle i en ny aftale, hvilket også vil fremgå af regeringens udspil," siger han til Politiken.

/ritzau/

Mere fra EnergiWatch

"CCS er det relevante på den korte og mellemlange bane"

Tildellingen af knap 200 mio. kr. i EUDP's særpulje til Greensand understreger det danske commitment til CCS, fastslår Ineos' danske direktør, der nu kun mangler tilladelserne til at være klar til at lagre CO2 fra 2025. Der skal nok også blive plads til ting som grøn metanol – på sigt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs