EnergiWatch

Statoil køber halvdelen af to havvindmølleparker i Polen

Det norske oileselskab har købt halvdelen af havvindmølleparkerne Baltyk Srodkowy to og tre.

Foto: Siemens

Norske Statoil går nu også ind på det polske marked for havvind, efter at selskabet har indgået en aftale om at købe halvdelen af to offshore-vindmølleparker i Østersøen.

Projekterne, der går under navnene Baltyk Srodkowy II og Baltyk Srodkowy III, er stadig i den tidlige udviklingsfase. Planen er, at de får en kapacitet på 1200 megawatt (MW) og kan levere strøm til mere end to mio. polske husholdninger, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Statoil har købt 50 pct. af projekterne fra Polenergia, og samtidig har de to selskaber indgået et joint venture for at modne dem i fællesskab. Det norske selskab vil være ansvarlig for udvikling, konstruktion og driftsfasen, fremgår det.

"Vi går ind på et marked med vækstpotentiale gennem to af de mest avancerede udviklingsprojekter inden for offshorevind i Polen. Landet er godt placeret til at udvikle en stærk offshorevind-industri, som vil skabe job og værdi i en af de mest dynamiske dele af Europa," siger Irene Rummelhoff, der er direktør for nye energiløsninger hos Statoil.

"I kølvandet på markante reduceringer af omkostningerne for offshorevind ser vi frem til at arbejde med vores nye partner, de polske myndigheder og den polske værdikæde for at udvikle havvind som en konkurrencedygtig energikilde," fortsætter hun i meddelelsen.

1,2GW vind i Østersøen får grønt stempel

Energiselskabet, der konkurrerer med danske Ørsted på markedet for havvind, har et mål om at skrue op for investeringerne i vedvarende energi til 10 mia. euro frem mod 2030.

De to havvindmølleparker ligger i Østersøen henholdsvis 27 kilometer og 40 kilometer fra havnen i Leba. Det norske energiselskab har allerede et andet projekt i gang i Østersøen – nemlig Arkona havvindmølleparken i Tyskland, som selskabet udvikler sammen med EON.

Derudover driver Statoil tre offshore-parker ud for den britiske kyst.

Aftalen med Polenergia er betinget af godkendelser fra konkurrence- og forbrugermyndighederne i Polen.

Statoils flydende havmøllepark overgår forventninger

Mere fra EnergiWatch

DSV lancerer grønnere fragtløsninger

Speditionskoncernen investrerer et millionbeløb i en række grønne leveringsløsninger, der skal give kunderne mulighed for at tilkøbe klimavenligere fragt.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs