EnergiWatch

2017 var det fjerde bedste danske vindmølleår nogensinde

Med 100 nye landvindmøller og en samlet kapacitet på 342 MW gør 2017 til det fjerde bedste danske vindemølleår nogensinde.

Foto: /ritzau/Janus Engel/

Vi skal helt tilbage til 2013 for at finde et år, der slår 2017, når det kommer til vindmølleudbygningen. For i 2017 lød udbygningen i Danmark på 342 MW, og dermed lyder den samlede kapacitet af landvindmøller op på 4,211 GW. Det viser nye tal fra Energistyrelsen.

"342 MW er et meget flot resultat, der bidrager mærkbart til den grønne omstilling herhjemme. Den store udbygning skyldes et højt aktivitetsniveau i branchen frem mod udløbet af den nuværende tilskudsordning, da de nuværende projekter er designet og finansieret ud fra den gældende model. Samtidig har vi set, at en række kommuner har taget planlægningsopgaven på sig og godkendt etableringen af landvind. Det er glædeligt, og jeg håber, at denne udvikling i kommunerne vil fortsætte i de kommende år," udtaler Jan Hylleberg, der er adm. direktør for Vindmølleindustrien, i en pressemeddelelse.

Den gældende model, som Jan Hylleberg omtaler, udløber den 21. februar 2018. Den bliver afløst af en ny tilskudsmodel, hvor landvind, havvind og sol i de kommende to år skal konkurrere mod hinanden, således at det kun bliver de billigste projekter, der opnår støtte.

"Vi ser frem til en fremtid med udbud, der er et sundt princip, når det gøres på den rigtige måde. Jeg forventer, at konkurrencen vil lede til, at landvind bliver endnu billigere, og derfor håber jeg, at udbygningen kan overgå de forventninger, som regeringen og Dansk Folkeparti (i september 2017) lagde frem, og at vi dermed kan undgå en opbremsning i den grønne omstilling," udtaler Jan Hylleberg. 

Med den kommende tilskudsmodel kan det godt se ud som om, at det ikke bliver hverken i 2018 eller 2019, at udbygningsresultatet fra 2017 bliver slået. For regeringen og Dansk Folkeparti har afsat midler, der forventes at svare til en udbygning med ca. 190 MW landvind i alt over de to udbudsrunder i 2018 og 2019, skriver Vindmølleindustrien i sin pressemeddelelse.

Men Vindmølleindustrien åbner dog en lille dør, da den skriver, at udbygningen selvfølgelig vil blive større, hvis ”regeringens antagelser om priserne i udbudsrunderne overhales af den teknologiske udvikling inden for landvind.”

Der vil dog ifølge Vindmølleindustrien være et behov for, at den kommende energiaftale sikrer, at udbygningen af landvind atter kan blomstre mellem 2020 og 2030.

"Landvind vil også fremover falde i pris og derfor bidrage med både billig grøn omstilling og styrke det danske erhvervsliv. Det skal politikerne have for øje, når energiaftalen forhandles, samtidig med at de selvfølgelig skal sikre, at de planlægningsmæssige rammer for landvind indrettes sådan, at planlægningen og den grønne omstilling foregår i hele landet og i alle kommuner med mulighed herfor," udtaler Jan Hylleberg.

Ørsted vil se efter opkøb inden for sol, lagring og landvind

Tyskland satte ny landvind-rekord i 2017 

 

Mere fra EnergiWatch

Havvindmøllepark ud for Aarhus droppes

Manglende mulighed for at skifte de oprindeligt planlagt vindmøller ud med færre men større får nu European Energy til at opgive den kystnære park, Mejl Flak. Ærgerligt, for Danmark mangler strømmen, sukker projektudvikleren.

Minister freder visse netvirksomheder fra nye krav

Netvirksomheder uden kommercielle aktiviteter vil ikke blive påvirket af nye habilitetskrav og der vil blive taget højde for multiforsyningsselskaber, garanterer Dan Jørgensen, samtidig med at han dog slår fast, at alle andre netselskaber uanset størrelse skal omfattes af nye krav.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs